2. mart 2017.2. mar 2017.
GRADONAČELNIK ŠAPCA NA SAMITU GRADONAČELNIKA PAMETNIH  GRADOVA NA TAJVANU
GRADONAČELNIK ŠAPCA NA SAMITU GRADONAČELNIKA PAMETNIH
GRADOVA NA TAJVANU

GRADONAČELNIK ŠAPCA NA SAMITU GRADONAČELNIKA PAMETNIH GRADOVA NA TAJVANU

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je na Samitu gradonačelnika pametnih gradova, koji je prošle sedmice održan na Tajvanu, govorio o Gradskom bazenu u Šapcu koji koristi tri vrste energije, zameni živinih sijalica novom led rasvetom, projektu izolacije stambenih objekata u Šapcu i participativnom budžetiranju.
Govoreći o Šapcu kao gradu povoljnom za ulaganje, napomenuo da je sa pojednostavljenim administrativnim procedurama Grad uveo širok spektar podsticaja za investitore koji su spremni da ulažu u Šabac.
- To je rezultiralo najvećom investicijom u Srbiji u 2016. godini. U Šabac je došla japanska multinacionalna kompanija Jazaki. Ove godine Jazaki gradi najmoderniju proizvodnu halu u našoj Severozapadnoj industrijskoj zoni, rekao je gradonačelnik.
Kao odgovor Šapca na stalni nedostatak informacionih stručnjaka u Srbiji, gradonačelnik je istakao programe informatičkog obrazovanja koji su doveli do stvaranja lokalne zajednice od skoro 1000 Java programera, što je izdvojilo Šabac u odnosu na mnogo veće gradove u Srbiji.
- Mi u Šapcu uočavamo i priznajemo značaj pametnih tehnologija i pristup na polju održive energije, u oblasti obrazovanja, ekonomiji i administraciji. Kao grad koji je vekovima bio najinovativnija zajednica u Srbiji, težimo da unapređujemo duh preduzetništva, da usvajamo nove tehnologije i omogućimo kvalitetniji život naših sugrađana. Mi dočekujemo inovatore i investitore u naš grad – dođite u Šabac da stvaramo budućnost zajedno, zaključio je Zelenović.
Pored gradonačelnika Šapca, na panelu o svojim gradovima su govorili Kejn Tomson, direktor Glavne izvršne kancelarije Velingtona sa Novog Zelanda, Kristof Ferari, predsednik Grenobl Metropolitena iz Francuske, Darel Brejdi, gradonačelnik Belizea, Sutanto Sehondo, zamenik guvernera za trgovinu, industriju i transport Džakarte iz Indonezije i Čin-rong Lin, zamenik gradonačelnika Taipeja, Tajvan.
U okviru petodnevne posete Tajvanu, gradonačelnici „pametnih“ gradova posetili su Ministarstvo spoljnih poslova i ekonomije i Predstavništvo Mađarske.
Na Samitu je učestvovalo 54 gradonačelnika iz 46 država, a Šabac je jedini predstavnik i promoter Srbije. Među pametne gradove sveta, Šabac su svrstali projekti koje sprovodi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa