2. mart 2017.2. mar 2017.
Lajaonica Milica od Macve ispred Radovan Kule

Lajaonica Milica od Macve ispred Radovan Kule

BELOTIĆ

LAJAONICA SVETSKOG GLASA

Počivši znameniti slikar Milić od Mačve, koji je rođen u Mačvanskom Belotiću za života je u rodnom kraju izgradio Radovan kulu i ispred nje lajaonicu, koja i danas pleni pažnju znatiželjnih posmatrača, a posebno učenika obližnje seoske škole.
Radovan kula izgrađena 1968. godine služila je slavnom slikaru kao atelje, svojevrsna građevina, karakteristična za Srednji vek u Srbiji koju je posvetio ocu Radovanu.
Lajaonica je uska, a visoka građevina ili kako je čuveni slikar govorio oslobođeni kvadratni metar prostora s četiri prozora koji gledaju na sve četiri strane sveta. Odatle se Milić, najčešće prilikom održavanja različitih kulturno-zabavnih manifestacija obraćao prisutnima. Tako je 1992. godine sa prozora “lajaonice” okrenutog zapadu pročitao svoju poznatu kletvu Americi i tadašnjem predsedniku ove zemlje Bilu Klintonu. Ovoj državi predvideo je neslavan kraj, a svetu se obraćao i po raznim drugim prilikama, ne braneći da to iz lajaonice čine i drugi, bez ikakvih zakonskih posledica. Tako su slobodoumne ideje odavde širene na sve strane sveta. Taj običaj, u novije vreme je malo potisnut ali okupljanja mladih, na ovom mestu uz razgledanje i igru prisutna su i danas. Najviše ožive za Petrovdan, kada se ovde održava tradicionalna manifestacija Petrovdansko lilenje. Lajaonica i dalje privlači posebnu pažnju.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa