2. mart 2017.2. mar 2017.
TRBIBINA UDRUŽENjA GRAĐANA “CERSKI MARŠ”

PRIČA O HEROJIMA SA KOŠARA

U organizaciji Udruženja građana “Cerski marš” u petak u Velikoj sali Kulturnog centra u Šapcu održana je tribina i promocija knjiga „Poslednja straža“ i „Zov karaule“ trilogije „Mi smo branili Košare“. Gosti ove tribine bili su autor ovih dela Nenada Milkić, novinar „Nedeljnika“ Mihailo Medenica, kao i učesnici ove epske bitke, vojnici Đura Jelčić - Ciciban i Jovica Šmigić – Pezos.
Više od 120 naših sugrađana moglo je, u nešto više od sat vremena, da čuje priču o herojima našeg doba. To su obični momci, redovni vojnici, starosti od 19 do 24 godine koji su svojom hrabrošću, požrtvovanjem i ne pristajanjem na poraz čuvali i sačuvali najjužniju tačku Srbije. „Poslednja straža“ ponajmanje je knjiga - to je ukoričeni Zejtinlik stradalima i preživelima pakla Košara, ispisana kroz priču jedne mladosti koja se svesno žrtovala za najveću srpsku svetinju i majke zbog kakve poginuti za Srbiju jeste svetinja!“
Roman „Zov Karaule“ je drugi deo trilogije „Mi smo branili košare“ i napisan je po istinitom događaju koji opisuje najveću bitku moderne istorije, bitku za Košare. Knjiga je autentična i pisana na osnovu razgovora sa preživelim herojima. Posvećena je svima onima koji su se borili za Košare i celu Srbiju, a nisu uspeli da prežive.
Na Uskrs 1999. godine, nekoliko stotina vojnika, gladnih, nedovoljno naoružanih i malobrojnih, odbija napad više hiljada terorista OVK. Ovu veliku borbu, koja prerasta u borbu za celu Srbiju, malobrojni vojnici su uspeli da dobiju i da prerastu u heroje Košara, naše otadžbine i našeg naroda.
Izuzetno emotivnu atmosferu dopunilo je i pevanje sestara Trifunović, kao i čitanje odlomaka iz knjiga trilogije “Mi smo branili Košare”.
Ova tribina predstavlja prvu u nizu tribina i predavanja u organizaciji ovog udruženja, a što je svojevrsna uvertira za ovogodišnji, osmi po redu Cerski marš.


Na teritoriji grada Šapca u proteklih sedam dana dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba izgubila život, a pet osoba lakše povređeno.
Evidentirano je pet krađa i dva razbojništva, nije bilo zabeleženih krivičnih dela iz oblasti javnog reda i mira.
Na području Policijske uprave u Šapcu, nije bilo ubistava a evidentirano je jedno krivično delo teška telesna povreda.
program MENTALNE ARITMETIKE Školice „MALAC GENIJALAC“ STIGAo U VRTIĆ „ČIGRA“
Kreativno logička čarolija
Specifičan razvojni program koji pozitivno utiče na razvoj pažnje, poboljšanje koncentracije, memorije za decu uzrasta od četiri do dvanaest godina, prošlog četvrtka, 23. februara predstavljen roditeljima. Deca imala priliku da probaju svoje sposobnosti pamćenja
Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da je inteligencija donekle nasledna. Dokle ćemo stići u razvoju sopstvenog mozga kada je u pitanju pamćenje zavisi od načina kako i na koji način tu urođenu inteligenciju koristimo. Upravo mentalna aritmetika, specifičan razvojni program Školice „Malac genijalac“, pozitivno doprinosi poboljšanju pažnje, koncentracije, memorije dece uzrasta od četiri do dvanaest godina.
- Ceo program zasniva se na abakusu, drevnoj računaljci, koja potiče iz jugoistočne Azije. Kroz rad imamo dve faze. Prva je sam rad na abakusu. Svaka kuglica na abakusu označava određeni broj. Kada naučimo pojam broja, sabiranje, oduzimanje jednocifrenih, dvocifrenih brojeva, prelazimo na drugu fazu koja nam je najbitnija, a to je vizuelizacija. Dečica zamišljaju abakus u svojim glavama, vizueliziju te kuglice i pokretima mentalne aritmetike, u kojoj važnu ulogu imaju pokreti ruku, mogu doći do tačnog rezultata – objasnila je Tijana Oracković, master menar učitelj, na prezentaciji programa mentalne aritmetike Školice „Malac genijalac“ prošlog četvrtka u prostorijama Vrtića „Čigra“.
Dečji mozak izuzetno je veliki potencijal. U periodu od četvrte do dvanaeste godine najviše se razvija. Tako se do četrnaeste godine razvije devedeset pet odsto sinapsi koje ostaju do kraja života. Kako mozak ima dve strane, dve hemisfere, leva je zadužena za logiku, aritmiku, razmišljanje, čitanje, pisanje, a desna za kreativnost. Deca se putem ovog programa praktično treniraju da koriste obe hemisfere mozga. Na taj način poboljšavaju svoje mentalne kapacitete dostižući svoj puni intelektualni potencijal.
- Osim što dolaze do veštine mentalnog računanja sa pedeset brojeva i više u nizu, bez bilo kakvog pomagala, papira, olovke ili nečeg sličnog, deca uporedo poboljšavaju svoju koncentraciju, fokus, vizuelizaciju, memoriju, kreativno i logičko razmišljanje koje vodi do poboljšanja stepena inteligencije. Istovremeno, ovaj program je svojevrsna kreativna igrica s obzirom da današnja deca imaju sve manje potrebe za nekim kreativnim, logičkim razmišljanjem. Izvesna znanja usađuju im se reproduktivno bez potrebe razmišljanja - istakao je Miroslav Samardžić, rukovodilac centara Školice „Malac genijalac“.
Sva ona deca koja su do sada prošla kroz program mentalne aritmetike poboljšala su svoje pamćenje i koncentraciju koja se odrazila i na učenje u školi.
- Mogu da kažem da sam ponosna, pre svega, što sam deo celog ovog programa. Šabac ima zaista talentovanu dečicu koja napreduju ogromnom brzinom. Motivišemo decu na jedan veoma kreativan i zabavan način da uče, rade – rekla je Zorana Laketa, master menar učitelj.

ZA DOBROBIT DECE
Ostvarivanjem saradnje sa Školicom „Malac genijalac“ Vrtić „Čigra“, prema rečima direktorke Radmile Dabić, želi da olakša deci i roditeljima lakši pristup obrazovnim programima.
- Došli smo na ideju da pored drugih aktivnosti, koje imamo u našem vrtiću, deci ponudimo program mentalne aritmetike. Na taj način, olakšaćemo i roditeljima jer znamo u kakvoj su gužvi i stisci sa vremenom. Upravo saradnja sa Školicom „Malac genijalac“ doprineće kvalitetnije provedenom vremenu naše dece – istakla je direktorka Radmila Dabić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa