2. mart 2017.2. mar 2017.
PROBUDIMO USPOMENE
“RaĐevska nit” kao Čuvar tradicije

PROBUDIMO USPOMENE

Sačuvajmo narodne običaje da se ne zaborave kroz narodnu radinost, tkanje, pletenje, vez i kukičanje od prirodnih materijala poput vune, pamuka, svile
Članovi Udruženja građana domaće radinosti „Rađevska nit“ su u sredu 22. februara u Biblioteci „Politika“ u Krupnju osmi put organizovali manifestaciju „Rađevsko prelo“ koje je okupilo veliki broj žena iz Krupnja i Rađevine, ali i okolnih opština Ljubovija i Osečina sa ciljem da sačuvaju narodne običaje da se ne zaborave, da na mlade naraštaje prenesu znanje i tradiciju u narodnoj radinosti koja obuhvata tkanje, pletenje, vez i kukičanje od prirodnih materijala poput vune, pamuka i svile.
Smiljana Petrović iz Udruženja žena „Vila“ iz Ljubovije osnovanog pre deset godina sa ciljem da se bavi očuvanjem kulturne baštine, narodnih običaja, starih jela, narodne radinosti, ali i humanitarnim radom ističe da najviše učestvuju u ovakvim manifestacijama:
- Divno je ovde jer mi sa ženama iz ovog kraja imamo odlične veze i saradnju. Pokušavamo da očuvamo tradiciju i povežemo žene sa sela, posebno one koje se bave seoskim turizmom, da ih edukujemo, imali smo seminare i predavanja - ističe Smiljana i kroz pesmu poručuje mladima da sačuvaju stare srpske običaje.
Slaže se i Ana Ivković direktorka Narodne biblioteke u Osečini koja, između ostalog, radi i na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i već četvrtu godinu za redom u svom kraju organizuje prelo:
- U ime dobre saradnje mi smo već treću godinu gosti u Krupnju. Došli smo sa dvadesetak žena, neke od njih predu, pletu, vezu i ono što je kod nas običaj je da svaka žena donese nešto domaćih specijaliteta, tako da pored ručnih radova možemo probati i jela sa tradicionalne trpeze.
Od predsednice Udruženja žena „Rađevska nit“ Novke Lukić iz Krupnja saznajemo da su nedavno obeležili deset godina postojanja. Članovi udruženja su uglavnom žene koje svojim radom doprinose očuvanju narodnog stvaralaštva, starih zanata i narodnih običaja. Da su aktivne i uspešne u radu svedoče i razna priznanja koje su dobile na mnogim manifestacijama. Najdraža im je Septembarska nagrada opštine Krupanj za dokazane zasluge u radu i stvaralaštvu i naravno Diploma za učešće na međunarodnom festivalu u Ruskom domu u Beogradu za ukupan aranžman svojih radova. Priređuju radionice za mlade u kojima ih uče tehnikama tkanja i izradi odevnih predmeta od vune poput šalova, rukavica, kapa, čarapa. Na jedinstven način narodne motive prenose na srpsko platno koje se nekada tkalo od lana i pamuka.
D. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa