ПРВИ САСТАНАК НОВОФОРМИРАНОГ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“ У БОГАТИЋУ

ПРВИ ЦИЉ ВИШЕ ЧЛАНОВА

  • Број 3618 (2. мар 2017.)
  • Љ.Ђ.

На састанку удружења књижевника Јанка Веселиновића

Прошле суботе у реновираној просторији, новоформираног Удружења књижевника “Јанко Веселиновић” у Богатићу одржан је први састанак на коме су утврђене генералне смернице рада.
Будући да су пре свега захваљујући председници Удружења Милани Давидовић, отклоњене све правне и друге нејасноће око почетка рада, договорено је да основни циљ деловања, бар у почетку буде омасовљење чланства и штампање, репринт издања приповедака Јанка Веселиновића. Договорено је и да једно од првих, радних ангажовања Удружења буде својеврсно подсећање на живот и дело признатог мачванског и српског сељака песника Бору Симића, кроз читање његових стихова уз одговарајућу музичку пратњу.
Осим тога Удружење ће настојати да реафирмише улогу појединих културно-историјских знаменитости овог краја, као што је “Хајдук Станков” вајат у Црној Бари, где је овај познати јунак истоименог Јанковог романа, ашиковао са Јелицом Севићевом ( најлепшом сеоском девојком тог доба ) у њу се заљубио и због ње завадио са школским другом Лазаром Миражићем. Из ове старинске грађевине отишао је у хајдуке јер није могао да поднесе неправду која му је нанета. Дуго је вајат био незаобилазна дестинација туриста али се све то данас изгубило, као што је и Јанково грандиозно дело избачено из школске лектире. И то ће бити један од важних задатака Удружења које носи име славног књижевника.