9. mart 2017.9. mar 2017.
Šabac dobio Fondaciju “Stanislav Vinaver”
Promocija demokratskih vrednosti i promocija i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja

Šabac dobio Fondaciju “Stanislav Vinaver”

“To je naš dug precima i pokolenjima. Želimo da otvorimo vrata najumnijim ljudima čitave Srbije, da zajedno stvaramo bolji i lepši Šabac”, kaže gradonačelnik Nebojša Zelenović
Odlukom Skupštine grada, Šabac je prošle sedmice dobio Fondaciju za promovisanje demokratskih vrednosti i promovisanje i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja „Stanislav Vinaver“.
Fondacija će imati upravni odbor, upravitelja i kulturni savet, a njena sredstva čine početna sredstva Grada Šapca kao osnivača, budžetska sredstva svih nivoa vlasti, sredstva donatora, dobrovoljni prilozi, kamate na oročena sredstva Fondacije i drugi izvori u skladu sa zakonskim propisima. Nadzor nad radom Fondacije obavljaće Gradsko veće.
Osnivanjem Fondacije „Stanislav Vinaver“, Grad Šabac želi da doprinese promovisanju demokratskih vrednosti i izgradnji institucija, promovisanju ljudskih, građanskih i manjinskih prava i javnog informisanja. To će činiti organizovanjem tribina, književnih večeri, umetničkih susreta, izložbi, edukativnih radionica, iniciranjem i ostvarivanjem projekata u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i zaštite ljudskih prava, kao i izdavanjem knjiga, časopisa, revija i publikacija.
- To je naš dug precima i pokolenjima. Želimo da otvorimo vrata najumnijim ljudima čitave Srbije, da zajedno stvaramo bolji i lepši Šabac. Želimo da Šabac bude deo Evrope i uređenog sistema, da deli vrednosti na kojima se temelje moderne i uspešne zajednice, kaže gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Stanislav Vinaver, erudita, književnik i prevodilac, „najevropskiji intelektualac u srpskoj kulturi“, rođen je 1. marta 1891. godine u Šapcu. Nije imao „ni kap srpske krvi“, ali je na šabačkoj kaldrmi „fantastično naučio svoj najmaternjiji nematernji srpski jezik“, koji je za njega bio rajski jezik.
Šabac je grad kulture, a Stanislav Vinaver deo kulturnog nasleđa. Vinaver nikada nije zaboravio da je iz Šapca i u Šabac se uvek vraćao s ljubavlju, a o Šapcu govorio sa fascinacijom i visoko cenio vrednosti koje je Šabac darovao srpskoj kulturi.
U čast jednog od najznamenitijih Šapčana, prošle godine ustanovljena je nova manifestacija u Šapcu – “Vinaverovi dani evropske kulture”, koja se održava početkom aprila.
Grad Šabac želi da svake godine bude vinaverovska prestonica evropske kulture, da kroz Vinaverov duh govore sve one vrednosti kojima se on bavio i da se u ovoj sredini dešava susretanje srpske i ostalih kultura koje je Vinaver „unosio“ preko granice u Srbiju, poručuje gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa