9. mart 2017.9. mar 2017.
GALININI ČAROBNI ZVUCI MENDELSONA
ODRŽANO 21. MEĐUNARODNO TAKMIČENjE PIJANISTA U ŠAPCU

GALININI ČAROBNI ZVUCI MENDELSONA

Takmičenje je okupilo mlade pijaniste iz zemlje i inostranstva, a ove godine u sklopu festivala održan je i koncert učenika nedavno preminule profesorke Nevene Popović
Organizatori muzičke škole “Mihailo Vukdragović” priredili su 21. Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu. Ljubitelji klavira i klasične muzike, imali su priliku da uživaju u izvođenju talentovanih učenika u periodu od 1. do 5. marta. Ovogodišnji festival je u odnosu na prethodne godine bio specifičan po tome što se zbog renoviranja Muzičke škole održao u Šabačkom pozorištu i sali Ekonomsko-trgovinske škole. Dragan Karić, direktor Muzičke škole u Šapcu istakao je da je takmičenje teklo i prošlo više nego dobro i da su učesnici bili zadovoljni kompletnom organizacijom, te se nada da će učestvovati i sledeće godine.
Šabačko takmičenje mladih pijanista i takmičenje Muzičke škole “Davorin Jenko” u Beogradu su po kriterijumima, organizaciji, broju kandidata i sastavu žirija, dva najprofesionalnija takmičenja u Srbiji, te je i ove godine u Šapcu bilo učesnika koji su se prilično istakli. Žiri za pretkategoriju, prvu, drugu i treću kategoriju bili su Dragomir Bratić, Gligor Gelebešev, Nikola Radaković, Ana Frlin i Lea Šantek. Više kategorije odnosno četvrtu, petu i šestu, ocenjivali su Mihajlo Zurković, Maja Rajković, Aleksandra Romanić, Srđan Čaldarović i Arsen Čarkić.
- Koliko god se trudili da kriterijum ocenjivanja ne bude previsok neko mora da dobije drugu i treću nagradu, ali dešava se da su to deca koja su nekad veći potencijal od prvonagrađenih, samo njihovo izvođenje i spremnost na takmičenju nicu bili najbolji. Nadam da ih to neće odvratiti sa njihovog pijanističkog puta. Ako dete smatra da je samo ta nagrada bitna na njegovom putu bavljenja muzikom onda i ne treba ovim da se bavi- istakao je član žirija profesor Dragomir Bratić
Laureat takmičenja u nižoj kategoriji je Lara Arbajter u klasi profesora Dragomira Bratića, a u višoj kategoriji Galina Nikolin u klasi profesorke Sandre Petković.
- Mislim da mogu da kažem u ime svih članova žirija da je najjači utisak ostavila Galina Nikolin. Ona je bila apsolutni favorit i “odskočila” je od ostalih. Jednostavno, to je bilo takvo izvođenje da bi čovek mogao da je sluša svaki dan. Perfektno. Šabački Međunarodni festival pijanista ima jedan vrlo visok nivo takmičara, ozbiljno su spremljeni, vidi se celokupna posvećenost talenata i profesora koja je potrebna za bavljenjem muzikom. Organizacija je izvrsna, a svi su jako srdačni i pristupačni - naveo je član žirija profesor Srđan Čaldarović
Predsednik Organizacionog odbora takmičenja mladih pijanista “Mihailo Vukdragović” u Šapcu, svake godine imenuje Komisiju za pedagošku nagradu “Matusja Blum”. Nagrada se dodeljuje istaknutim klavirskim pedagozima koji deluju ili su delovali na prostorima bivše Jugoslavije za višegodišnje izuzetne rezultate na polju klavirske pedagogije i vaspitanja mladih. Matusja Blum bila je retko predan i izuzetno napredan pedagog. Posebno je zaslužna za unapređenje pijanizma a po ocenama bila je jedan od najkvalitetnijih klavirskih pedagoga u bivšoj državi. U klasama njenih studenata su danas priznati umetnici različitih generacija kao što su Aleksandra Romanić, Dorian Griner, Lidija Bizjak, Ivana Gavrić i mnogi drugi.
Dobitnici nagrade do sada su bili Svetlana Bogino, Arbo Valdma, Igor Lazko, Zlata Maleš, Ninoslav Živković i Milica Šnajder, a ove godine nagrada je posthumno dodeljena preminuloj pijanistkinji i profesorki Neveni Popović. Nagradu je preuzeo njen učenik Branko Penčić, šef katedre na Muzičkoj akademiji umetnosti u Beogradu. Nevena je nastupala kao solista, kamerni muzičar a učestvovala je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada, a bila je član žirija u Srbiji i inostranstvu. Kao završnica festivala, posle dodele nagrada u nedelju u Šabačkom pozorištu, održan je koncert Neveninih učenika, a sada uspešnih profesora i pijanista. Tom prilikom pred šabačkom publikom nastupili su Vladimir Milošević, Ljiljana Vukelja, Nikola Zaringer, Jasna Tucović, Dejan Subotić, Vladimir Cvijić, Miloš Mihajlović i Dragana Tomić.
K.Jekić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa