ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У КУЛТУРИ

ЗА ЛЕПШИ ЖИВОТ СВИХ ШАПЧАНА

  • Број 3621 (23. мар 2017.)
  • М.М.
Добитници средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у култури добили су прошле среде уговоре. На конкурсу је прошло 27 пројеката за које је одобрено 12 милиона динара из градског буџета. На конкурсу су могли да учествују појединици, установе и удружења.
Уговоре је представницима пројеката поделио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Међу четири пројекта који промовишу фолклорне активности је и „Косову дајем срце“ кроз игру Уметничког ансамбла „Чивија“. Милица Трајковић, председник ансамбла захвалила се на 130.000 динара које су добили за делимично финансирање пројекта.
-Град нам је изашао у сусрет и захваљујући овим средствима моћи ћемо да купимо ношњу. Кореографију ћемо премијерно извести на нашем годишњем концерту у јуну, рекла је Милица Трајковић.
Шабачкој гимназији град ће делимично финансирати два пројекта. Први је „Допуна збирке рељефа Шабачке гимназије“, а други „Сусрети који мењају свет“.
-Увек конкуришемо са више пројеката. Један од задатака наших актива јесте да припреме пројекте за све конкурсе у Републици, јер је јако тешко доћи до новца. Први пројекат се односи на 180 година Шабачке гимназије и допуну рељефа који се налази у холу наше школе. Нажалост, неколико наших познатих уметника, који су ишли у Шабачку гимназију, је преминуло и пожелели смо њима да посветимо рељефе. Други пројекат се односи на интеркултуру и сусрете са вршњацима из Словеније, навела је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић.
Градоначелник је још једном подсетио да Град Шабац издваја 7 одсто из буџета за културу. Истакао је да је битно у овом времену подржати стваралаштво.
-Наше установе културе су најбоље могуће у овим околностима у Србији. Отворили смо простор и за нове младе ствараоце који доприносе да Шапчани имају бољи и квалитетнији живот. Опредељена средства ће сигурно бити паметно инвестирана у њихова дела, рекао је градоначелник Зеленовић.
Градоначелник сматра да су овакви пројекти прилика да се упосле и други људи.
Међу пројектима који су добили средства су и 17. Интернационални џез и блуз фестивал, Фезам - фестивал забавне музике, Церски марш, Норвешки дан у Шапцу, Мурал - Џунгла... Највише средстава, готово половину од опредељених, добиће КУД Абрашевић за свој годишњи програм.