16. mart 2017.16. mar 2017.
Skrining život čuva
U DOMU ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ”
U ŠAPCU I OVOG MESECA NAGRADE
ZA POSVEĆENOST

Skrining život čuva

Praksa nagrađivanja doktora posvećenih struci nastavljena je prošlog petka u šabačkom Domu zdravlja, uručivanjem priznanja dr Jelici Kampić Spirovski, za najveći broj obavljenih skrininga na kolorektalni karcinom i dr Saši Dobrijeviću za posvećenost preventivnom radu i ukupan broj preventivnih usluga. Posvećenim doktorima, nagrade je uručio prof. dr Zoran Krivokapić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije.
-Moj obuhvat je skoro sto odsto pacijenata koje sam bila u obavezi da pozovem na skrining. Mnogima smo pomogli jer smo otkrili krv u stolici za koju nisu znali da je imaju, veći deo je odradio kolonoskopiju, odstranjeni su polipi i time smo prevenirali mogućnost nastanka karcinoma. Takođe, želim da ohrabrim sve one koji još uvek nisu došli na skrining da se odazovu, jer je reč o jednostavnoj, bezazlenoj metodi koja može da im sačuva život - izjavila je dr Jelica Kampić Spirovski.
Direktor Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Branko Vujković, napomenuo je ovom prilikom da se u Šapcu skrining program karcinoma debelog creva radi od 2015. godine, da je dosadašnji odziv zadovoljavajući, ali da se u doglednom periodu očekuje da bude još bolji.
- Želimo da u prevenciji budemo najbolji. Zbog toga smo u naš grad pozvali profesora Krivokapića, vrhunskog evropskog stručnjaka u ovoj oblasti, i dr Dušicu Banković Lazarević, koordinatorku Kancelarije za skrining na kolorektalni karcinom kako bi održali predavanje na ovu temu našim zaposlenim. Podizanjem kompentencija naših doktora ujedno unapređujemo i naše preventivne usluge - izjavio je Vujković.
Da je Dom zdravlja u Šapcu na pravom putu u oblasti zdravstva potvrdio je i prof. dr Zoran Krivokapić.
-Sa skrining programom smo počeli 2013. godine, u drugom krugu 2015. smo spoznali da Šabac ima svu strukturu da može da isprati program organizovanog skrininga. Pozitivno smo iznenađeni rezultatom obuhvata od 60 odsto, i jedan od razloga zašto sam ovaj put u Šapcu je i da pohvalim ljude koji su radili ovaj posao - istakao je dr Krivokapić.
Nakon dodele nagrada najuspešnijim lekarima, u Šabačkom pozorištu prof. dr Krivokapić je održao predavanje pod nazivom “Karcinom debelog creva”, dok je dr Dušica Banković šabačkim kolegama predočila rezultate organizovanog skrininga debelog creva u Srbiji.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa