Info

23. mart 2017.23. mar 2017.
BEZ DRŽAVNOG OBELEŽJA
ZAPUŠTENO RUSKO GROBLjE NA ČEVRNTIJI, KRAJ NOVOG PUTA ŠABAC SREMSKA MITROVICA

BEZ DRŽAVNOG OBELEŽJA

Bežeći od postrevolucionarnog režima bivšeg Sovjetskog saveza u novu domovinu doneli znanje i dukate, a izgradnjom odbrambenog bedema kraj Save, večno nas zadužili, kaže Ševaričanin Dragorad V. Misojčić- Lukarić, čije je imanje u neposrednoj blizini
Gusto šiblje i sasušena trava skrivaju male spomenike, poslednje tragove bitisanja na Čevrntiji, kraj novog puta Šabac-Sremska Mitrovica, pedesetak porodica Rusa, mahom visokoobrazovanih ljudi, koji su se posle pobede Oktobarske revolucije, doselili na ove prostore.
- Pričali su mi stariji da se na ovom mestu, gde se danas nalazimo (Čevrntija) doselilo 50 porodica Rusa, mahom sa Krima, koji se nisu slagali sa ideologijom komunizma koja je pobedila u ovoj velikoj zemlji za vreme Oktobarske revolucije. Sticaj okolnosti je hteo da u novoj domovini žive u istom režimu i tu ostave svoje kosti, a mnogo su nas zadužili, kaže između ostalog Ševaričanin Dragorad V. Misojčić-Lukarić, čije je imanje u neposrednoj blizini. Samo novi put Šabac-Sremska Mitrovica, deli ovaj kraj (atare Drenovca i Ševarica) od Save. Mnogi, novi stanovnici Mačve, bili su visokoobrazovani i cenjeni ljudi, posebno stručni za meliracione radove. Priča se da deo razloga, zašto su baš Čevrntiju izabrali za svoj novi dom, leži u činjenici da je ovo podvodan deo, a oni stručnjaci za melioraciju.
- Sa sobom su doneli bogato znanje i dukate, i saznanje da je Mačva bila velika močvara. Ruski inženjeri, prvo su snimili teren i uradili karte, koje i dan-danas služe kao polazna osnova za buduće meliracione poduhvate. Uradili su projekat: “Isušenje Mačve i pretvaranje u plodnu ravnicu”. Njihove karte i podloge su neprevaziđene do današnjeg dana. Spasli su naše njive od poplava, gradnjom nasipa, koji i danas postoji. Kao što vidite tu, s druge strane nasipa raste veoma lepa pšenica. Bili su svedoci i učesnici prvih iskopavanja kanala uz podršku agrarnog budžeta Kraljevine Jugoslavije i skromnu apanažu, više iz ljubavi i zahvalnosti koju im je pružila Srbija, kaže Misojčić.
On naglašava da Rusi, poznatiji po nazivu Belogardejci, nisu imali sreće, bar kada je režim u pitanju, jer ih je odmah posle Drugog svetskog rata u Titovoj Jugoslaviji, opet sačekao komunizam.
Ovde saznajemo da su pridošlice pomogle izgradnju škola u kojima se pored srpskog predavao i ruski jezik. Sve to su, tvrdi ovaj ugledni Ševaričanin, Rusi radili za dobrobit Srbije, a tragovi njihovog postojanja ostali su na groblju, kome zbog nemara preti zaborav.
Iduće godine biće ravno jedan vek od njihovog doseljavanja na ove prostore. Nažalost u zvaničnom spisku ruskih groblja u Srbiji, ovo na Čevrntiji nije upisano.
- Bilo bi dobro urediti ga i postaviti tu državno obeležje. Zaslužili su ga, zaključuje naš sagovornik.
Letimičnim pogledom sa novoizgrađenog puta Šabac-Sremska Mitrovica, moguće je uočiti uređene spomenike braći Trejgut, mašinistima rođenim 1898. godine, koji su ovde sahranjeni 1952. godine. Spomenik su im podigli supruge i sinovi. Nedaleko od njih je spomen-obeležje izvesnom inženjeru Mišćenku, koji su podigli Marija, Nikola, kći Irena sa unucima. Sve druge prekriva gusto šiblje i sasušena trava i teško su uočljivi.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa