23. mart 2017.23. mar 2017.
GODIŠNjICA STRELjANjA NAJPOZNATIJE SKOJEVKE ŠAPCA VERE BLAGOJEVIĆ

Nikad zaboravljena

Pre 75 godina, kada je cela Evropa bila pokorena od fašističke Nemačke, jedina se pobunila Jugoslavija, odnosno najpre Srbija. Narod Srbije na čelu sa KPJ, skojevskom organizacijom i brojnim rodoljubima, nije se nikome predavala. KPJ je odmah krenula sa organizacijom borbe za vekovima željenom slobodom. I odmah, sve što se dešavalo u ondašnjoj Jugoslaviji, počinjalo je u Srbiji. Tako je u Beogradu, početkom jula 1941. partija donela odluku o dizanju ustanka. Zatim je podignut sedmojulski ustanak u Beloj Crkvi, u septembru iste godine u Stolicama održano savetovanje sa svim komandantima partizanskih jedinica. U tom periodu osnivaju se partizanski odredi, među prvima u Valjevu i u Mačvi, od Šapca je krenula prva neprijateljska ofanziva, na sve strane mladi su vršili razne diverzije sa ciljem da uspore kretanje neprijatelja po zemlji, i na kraju, prva oslobođena teritorija u Evropi bila je “Užička republika”.
Da bi sve ovo sprečio neprijatelj je preduzimao niz brutalnih mera da urazumi buntovničku Srbiju pa je preduzimao niz akcija koje istorija ne pamti. Organizuje masovna streljanja stanovništva u Kragujevcu i Kraljevu, organizuje “krvavi marš“ Šabac–Jarak, i kada nije dobio željene rezultate donosi, takođe do sada nezabeleženu odluku – za jednog poginulog Nemca strelja sto Srba, za ranjenog pedeset... Ni u jednom do sada ratu u svetu tako nešto nije zabeleženo.
Sve ove aktivnosti prema neprijatelju organizovala je KPJ a najveći izvršioci bili su Skojevci. U ovom kraju najpoznatija skojevka bila je Vera Blagojević. Ona je za svoje delovanje i organizovanje borbe u ovom kraju i šire u okviru SKOJ-a, iako nije dočekala, godine 1953. proglašena za narodnog heroja.
Povodom godišnjice streljanja ove heroine, 18. marta u Šicari, u Klenačkom ataru, i ove godine održano je sećanje i pomen svima koji su ovde streljani, a bilo ih je između 1.200 do 5.000 nevinih građana. Pomen su organizovali SUBNOR Šabac, SUBNOR i SPS Mesne zajednice Klenak, a svojim učešćem uveličali su ovaj događaj pripadnici Vojske Srbije, predstavnici Grada Šapca, SUBNOR Bogatić, SPS Šabac, Vojni penzioneri Šapca, predstavnici Rume i brojni građani iz više okolnih mesta.
Na spomen obeležju na Šicari bilo je nekoliko veoma raspoloženih govornika iz Šapca i Klenka, među prvima bio je predsednik GO SUBNOR-a Šabac Vladimir Ninković. Svi su oni na najbolji način oslikali lik Vere Blagojević. Takođe položeno je i desetak venaca u znak zahvalnosti svima koji su dali svoje živote za slobodu.
Svečanost je po broju prisutnih (oko stotinu građana) bila relativno skromna. Po onome što je rečeno o Veri Blagojević i ostalim nevinim građanima bila je veličanstvena, baš onako kako zaslužuje Vera i ostali drugovi streljani na Šicari.
Ovaj pomen završili su učenici OŠ “23. oktobar” iz Klenka koji su recitovali najbolje pesme Desanke Maksimović.

S.Stojanović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa