23. mart 2017.23. mar 2017.
GLUMOM PROTIV NASILjA
TRADICIONALNO OBELEŽAVANjE SVETSKOG DANA POEZIJE

GLUMOM PROTIV NASILjA

Povodom Svetskog dana poezije, 21. marta u Aneksu, u Dvorani “Vinaver”, odigrana je predstava “Nasilje nema opravdanja”. Predstava nastala u okviru The/Arto projekta, u režiji Zijaha Sokolovića, ima za cilj da se kroz dramsku umetnost deca osnovnoškolskog i srenjoškolskog uzrasta edukuju o važnim društvenim temama kao što su nasilje u porodici, droga i reproduktivno zdravlje.
Predstava, prvi put u Šapcu, odigrana je preko 200 puta u Srbiji, a glumci Milijana Makević i Marko Mitrović kroz neposredan kontakt sa decom razotkrivaju razne forme nasilja upoznajući ih sa jednim od najvećih problema današnjice. Kroz interakciju, učenici imaju priliku da se upoznaju sa uzrocima nasilja, načinima prepoznavanja i preventivom.
-Tokom predstave učenici reaguju na neke eksplicitne scene smehom što je kako su psiholozi objasnili, odbrambeni mehanizam. Oni nisu učesnici, ne uključujemo ih u predstavu, ali dobijaju informacije od nas o svemu što ih interesuje. S obzirom na to da nakon svake predstave radimo evaulaciju, smatramo da je ovo jako delotvorno. Intervjuišući ih shvatili smo da su zadovoljni i voleli bi smo da obrađujemo i neke druge teme – istakla je Milijana Makević.
Kao i svake godine, šabačka biblioteka se i ove, uključila u obeležavanje ovog važnog datuma, a ovog puta obeležavanje Svetskog dana poezije upotpuniće i izložba poezije mladih saradnika sajta “Knjigožderi” koju će zainteresovani moći da pogledaju u dvorištu ispred Vladičanskog dvora.
-Šabačka biblioteka 365 dana u godini radi na promovisanju čitanja, pisanja i izdavanja poezije, ali je ovo svakako jedan poseban dan, kada mi na interesantan način našim mlađim i starijim sugrađanima ukazujemo na to koliko je poezija bitna i kakvu snagu ima. Baš zbog toga smo ovom predstavom želeli da skrenemo pažnju na jedan jako bitan problem kod današnje omladine kao što je nasilje – izjavila je Aleksandra Erdevički.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa