23. mart 2017.23. mar 2017.
ROBOTOM DO ZNANjA I VEŠTINA
ROTARI KLUB ŠABAC I ROTARI KLUB VALjEVO OBRADOVALI OSNOVCE VREDNOM DONACIJOM

ROBOTOM DO ZNANjA I VEŠTINA

U okviru akcije, prošle subote, 25. marta, učenici i nastavnici posetili Istraživačku stanicu „Petnica“ gde su prisustvovali prezentaciji i obuci u radu sa „LEGO Mindstorm“ kompletom
Zahvaljujući sredstvima članova Rotari kluba Šabac, Rotari kluba Valjevo, Rotari E-kluba i Rotari distrikta Crna Gora i Srbija, osnovne škole, četiri u Šapcu i pet u Valjevu, dobiće komplet „LEGO Mindstorm“.
Povodom akcije „Robotom do znanja i veština“ prošle subote, 18. marta, organizovana je i poseta Istraživačkoj stanici „Petnica“ učenika i nastavnika škola koje su dobile vrednu donaciju. Pored upoznavanja sa radom Istraživačke stanice realizovana je i obuka za korišćenje LEGO kompleta. Škole će na ovaj način započeti niz vežbi i aktivnosti sa LEGO robotskim kompletom koji omogućava izvođenje velikog broja ogleda i konstrukcija. Korišćenjem LEGO kompleta kombinuju se znanja iz različitih oblasti i savremene tehnike konstrukcija, robotike, automatike i programiranja. Učenici će imati priliku da savladaju osnovne veštine izrade i programiranja robota i automata, što će im pomoći u okruženju savremenih interaktivnih tehnologija.
Prezentaciji „LEGO Mindstorma“, zasnovanog na jednostavnoj višefunkcionalnoj robotskoj tehnologiji, koji se može kombinovati i proširivati drugim LEGO elementima praktično neograničeno, prisustvovali su i osvajači medalja na 13. Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi na Baliju u Indoneziji, David Milinković, Milica Damjanović i Dušan Mišković.
Od petka, kada će biti uručene donacije, učenici šabačkih osnovnih škola „Nata Jeličić“, „Nikolaj Velimirović“, „Jevrem Obrenović“ i „Majur“ moći će da steknu nova znanja iz robotike. Višeznačajnost kompleta ogleda se i u njegovom postepenom proširivanju LEGO elementima ili drugim kompletima što omogućava formiranje specijalizovanog kabineta za automatiku i robotiku kao novog prostora za nastavu i kreativne aktivnosti učenika. Istovremeno, komplet za robotiku omogućava izradu niza tipskih ili potpuno originalnih rešenja i uređaja koji se mogu povezati sa gradivom koje se uči u različitim školskim predmetima.
Partner na projektu i donator priručnika za eksperimente i izvođenje vežbi je „Kreativni centar“.

O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa