30. mart 2017.30. mar 2017.
JEREMIĆ ĆE BITI DOMAĆIN U SRPSKOJ POLITICI
POLjOPRIVREDNIK IZ ZMINjAKA, O PODRŠCI PREDSEDNIČKOM KANDIDATU VUKU JEREMIĆU

JEREMIĆ ĆE BITI DOMAĆIN U SRPSKOJ POLITICI

- Vuk Jeremić je obećao da će poljoprivredniku stvoriti uslove da radi i zaradi. Srpski seljak je najvredniji u Evropi i ne boji se konkurencije. Samo nam treba vlast i država koja će pomoći da imamo uslove približne onima koje ima seljak u Evropskoj uniji. Ne damo da belosvetski investitori kupuju našu zemlju i otimaju nam radna mesta, kaže Dragan Stanković
Jedan od retkih koji iskreno istupa u ime onih koje predstavlja i koga bi većina političara želela uz sebe, Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik Inicijative selo-grad u Skupštini grada Šapca, rešio je da na predsedničkim izborima 2. aprila 2017. godine podrži Vuka Jeremića. Kao i sve do sada, to radi otvoreno i nedvosmisleno. Kada srpski domaćin založi svoj autoritet, to znači da veruje. Ali i da njemu veruju. Kada Dragan Stanković govori o teškom stanju u poljoprivredi i potezima vlasti koji su do toga doveli, građani osećaju da govori istinu, a ozbiljnim političarima nema druge nego da ga shvate i uvaže. Čak i da se dogovore. Kao što je to učinio predsednički kandidat Vuk Jeremić.
Šta ste rekli Vuku Jeremiću, koja je najveća muka seljaka?
- Poniženi smo, ova vlast je ponizila srpskog seljaka, rasprodaje zemlju, oduzima pravo na lečenje, oduzima pravo na rad. I to nije dovoljno, nego nas vređa i naziva neradnicima. Ako ova vlast ostane, nestaće srpsko selo, seljak neće opstati u ovim uslovima.
Šta najviše zamerate postojećoj vlasti?
- Kleli su se 2012. godine u srpskog seljaka, a kritikovali tajkune sa hiljadama hektara zemlje. Čim su došli na vlast, veleposednici su zauzeli prve redove i zajedno sa njima kreiraju politiku u poljoprivredi. Rezultat toga je siromašenje pa i nestanak sitnih i srednjih proizvođača. Naša omladina odlazi u gradove i strane zemlje. Nije im dovoljno što su smanjili subvencije sa 14.000 na 4000 dinara, nego kasne sa isplatom, obećavaju a ne ispunjavaju, iscrpljuju seljaka. Desetine hiljada poljoprivrednika nema overene zdravstvene knjižice. Ne da država dok ne izmire zdravstveno i penziono osiguranje.
Kažete da država poljoprivrednicima oduzima radna mesta. Kako?
- Oduzima ih tako što dovodi belosvetske investitore koji će da kupuju hiljade i hiljade hektara naše zemlje, koji će da rade ono što mi radimo i da nam otimaju radna mesta i uništavaju naše fabrike na otvorenom. Mi smo tu zemlju nasledili od naših dedova i pradedova, a zadužili smo je kod naše dece koja treba da ostanu na ognjištima i sačuvaju srpsko selo. Nama ne treba 10.000 evra po radnom mestu, mi ta radna mesta već imamo, samo je potrebno da imamo vlast i državu koja će da nam omogući da radimo i zaradimo. A ne da nemački Tenis zarađuje na našoj zemlji, ovde da tovi svinje i otima nam posao.
Država još ima “greha” prema poljoprivrednicima. Navodili ste ih vrlo jasno, javno prozivali nadležne i zahtevali odgovore od ministara.
- Ljudi smo i treba da praštamo. Ali poljoprivrednik u Srbiji ne sme politički da oprosti vlasti ono što mu je uradila od 2012. godine. Ne smemo da zaboravimo desetine hiljada tona uvezenog mesa i mleka u prahu sumnjivog kvaliteta, a naše se otkupljuje po bagatelnim cenama ili se uopšte ne otkupljuje. Ne možemo da zaboravimo malverzacije u otkupu voća i povrća. A znate li kako kreiraju politiku u proizvodnji voćarstva? Ako grad pobije dva sela, treće će da zaradi! I uz sve to, premijer Aleksandar Vučić tvrdi da nedovoljno radimo. A Srbija ima najvrednije seljake u Evropi. I ne bojimo se konkurencije. Samo nam treba vlast i država koja će da nam obezbedi uslove približne onima koje ima seljak u Evropskoj uniji.
Šta Vam je Vuk Jeremić obećao, ako postane predsednik Srbije?
- Upravo to. Da će stvoriti uslove da radimo i zaradimo. Ne treba nam milostinja. Država je zemlja domaćina, čestitih i poštenih. I nije važno da imaju stotine hektara. Može dobro da se živi i sa 4-5 hektara zemlje. Moglo je u prošlosti, a nadam se da će moći i u budućnosti. Verujem da će Vuk Jeremić moći da uspostavi ravnotežu između teorije i prakse, “malog” čoveka, sitnog proivođača i visoke državne politike.
Zašto mu verujete?
- Zato što će Vuk Jeremić biti domaćin u srpskoj politici. To je njegova priroda, to se vidi kroz njegovo dosadašnje političko angažovanje. Ova Vlada, odnosno Aleksandar Vučić, poljoprivrednu proizvodnju shvata samo kao pitanje biznisa i punjenje budžeta. Vuk Jeremić u tome vidi nacionalni interes. Siguran sam da je za njega opstanak sela nacionalni interes. Razgovarali smo dugo i iskreno.
Koliko Vuk Jeremić poznaje konkretne probleme poljoprivrednika ovog kraja?
- Vrlo dobro ih zna i razume, ne politikantski već suštinski. Na primer, svestan je toga koliko je poguban bio potez ove vlasti da izmesti Upravu za agrargna plaćanja iz Šapca u Beograd. Nije slučajno njeno sedište bilo u Šapcu, jer je Šabac centar centar ratarske i stočarske proizvodnje, a postaje i voćarske. Mnogo nam je to značilo i to je bio veliki doprinos tadašnjeg ministra poljoprivrede Dušana Petrovića razvoju ovog kraja. Uprava za agrarna plaćanja je oteta Šapcu i vraćena u Beograd. A što je još gore – ne fukncioniše i zato je Srbija izgubila milione evra iz evropskih fondova. Šabačke poslanike u Skupštini Srbije koji pripadaju partijama na vlasti ne zanima što je ovakva ustanova premeštena iz Šapca i nije ih briga zbog štete koju poljoprivreda trpi. Važne su im samo njihove pozicije, a ne interes grada i poljoprivrednika. A da ne govorim o tome koliko je poljoprivrednicima ovog kraja bilo olakšano poslova zbog toga što je Uprava za agrarna plaćanja u njihovom gradu. Ali ti poslanici nikada nisu ni pokušali da utiču da se Uprava za agrarna plaćanja vrati u Šabac. Vuk Jeremić razume zašto je važno da ova ustanova bude kod nas, razume i želi suštinsku decentralizaciju. Obećao je i da će preispitati uvoz mesa i mleka u prahu.
Ako bude predsednik Srbije, šta prvo očekujete od Vuka Jeremića?
- Da utiče da se svima obezbedi zdravstveno osiguranje, da narod može da se leči. Od čega seljak sa hektar ili dva da plati socijalno i penziono osiguranje za sebe i članove porodice? To je veliko pitanje i neko to mora preseći da bi poljoprivrednici bili građani prvog reda i mogli da učestvuju u društvenim procesima, a najpre da se leče. Ako ni to ne mogu, ne piše nam se dobro kao narodu. Vuk Jeremić to razume. Verujem da će pomoći, a nisam naivan čovek. Očekujem da se čitava Srbija okrene u drugom pravcu. Ja bih voleo da to povede Vuk Jeremić jer smo iskreno razgovarali o svim problemima koji tište seljake i uveren sam da će pomoći. Pored toga, on je dobar prijatelj Šapca.
Očekujete li drugi krug predsedničkih izbora?
- Iskreno se nadam drugom krugu. Ako ga i ne bude, počelo je da zri, moraće da padne uskoro.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa