30. mart 2017.30. mar 2017.
Pametna tehnologija za decu
ROTARIJANCI POKLONILI OSNOVCIMA LEGO-ROBOTE

Pametna tehnologija za decu

U okviru projekta „Robotom do znanja“ u organizaciji Rotari kluba Šabac, četiri osnovne škole na teritoriji Šapca dobile su za kabinete fizike lego-robote. Rotari klub je svima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji dodelio zahvalnice, a učenicima Davidu Milinkoviću, Dušanu Miškoviću, i Milici Damnjanović, koji su na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi na Baliju krajem prošle godine osvojili medalje i po 10.000 dinara.
-Rotari klub radi na tome da doprinese na neki način školovanju i obrazovanju mladih. Odlučili smo da uđemo u ovaj projekat, zajedno sa Rotari klubom Valjevo, Rotari E klubom i Distriktom 2483 zato što su kabineti osnovnih škola slabo opremljeni sredstvima informatike. Kompleti robota dodeljeni su Osnovnoj školi “Nikolaj Velimirović”, OŠ “Nata Jeličić”, OŠ “Jevrem Obrenović” i OŠ “Majur”, a obuci izvršenoj u Petnici prisustvovala su po 4 nastavnika i po dva učenika svake osnovne škole. U projektu za koji je donirano 8.000 evra, učestvovala je cela lokalna zajednica, organizovani su i humanitarni koncerti, a polovinu novca dao je Distrikt - istakla je Danica Maksimović predsednik Rotari kluba Šabac
Koliko je akcija Rotari kluba i svih privrednika našeg grada i Valjeva bitna za opismenjavanje dece u 21. veku, za „Glas Podrinja“, istakla je i Tatjana Marković Topalović, direktor Centra za stručno usavršavanje.
- Jedna od vrste pismenosti koja je neophodna i koja se traže u 21. veku je informatička pismenost sa određenim digitalnim kompetencijama. U situaciji smo da će od prvog septembra informatika biti obavezan predmet u svim osnovnim školama i mislim da je ovo pravi put i pravi način da naša deca počnu da koriste pametnu tehnologiju. Treba imati u vidu da je za ovakvu vrstu tehnologije potrebna pre svega obuka nastavnika ozbiljna, duga, kvalitetna, a posle toga svakako obuka i učenika. Ja se nadam da u narednih godinu, dve možemo da obučimo i nastavnike i učenike da počnu da koriste ovakve vrste lego-robota i da recimo u nekoliko narednih godina uđu u evropske i svetske okvire takmičenja i programiranja - kaže Tatjana.
K.J.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa