30. mart 2017.30. mar 2017.
OD PONEDELjKA U ŠABAČKOM POZORIŠTU 2. TEATARSKI FESTIVAL „POZORIŠNO PROLEĆE“

NACIONALNI FESTIVAL, INTERNACIONALNI PROGRAM

U osvit „Pozorišnog proleća“, 2. aprila od 20 časova, na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ nastupiće Barski ljetopis iz Crne Gore sa predstavom „Sveti i prokleti“. Zvanično otvaranje 3. aprila. U takmičarskom delu sedam predstava. „Ponoćni program“ na Maloj sceni. Prateći program u Sali „Cer“ Hotela „Sloboda“. U Biblioteci šabačkoj predstavljanje edicije ARS Scene
U Šabačkom pozorištu sve je spremno za početak 2. Teatarskog festivala „Pozorišno proleće“, što je potvrdio i direktor i selektor Zoran Karajić, na konferenciji za novinare proteklog ponedeljka.
- Većina udarnih projekata svih pozorišta u Srbiji bio je baziran na domaćem tekstu. Razlog za to je verovatno što je Sterijino pozorje objavilo da se vraća svojim izvornim principima selekcije gde je osnova svega domaći tekst. To samo pokazuje koliko smo i dalje, bez obzira na sva omalovažavanja tog našeg najznačajnijeg festivala, svi mi strahovito vezani za Sterijino pozorje kao vrhunsko merilo produkcije. Imajući u vidu takvu orijentaciju svih pozorišta bio sam u veoma delikatnoj situaciji da se izborom predstava ne poklopim sa Sterijinim pozorjem što bi obesmislilo naš festival. Neke od predstava koje sam gledao nisu mogle da stanu na našu scenu poput „Hamleta“ Jugoslovnskog dramskog pozorišta. Ona je trebala da bude na našem repertoaru ali tehnički je bilo neizvodljivo. Predstava „Na Drini ćuprija“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, iz istih razloga, igraće se u sportskoj sali Ekonomsko-trgovinske škole – rekao je Karajić.
Da je izbor više nego odličan potvrđuju već rasprodate karte za predstave „Hipnoza jedne ljubavi“ Zvezdara teatra Beograd, „Ivanov“ Narodnog pozorišta u Beogradu, „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i „Deca radosti“ Ateljea 212 Beograd.
- Kao selektor Festivala pokušao sam da od sedam predstava koje predložim jedna obavezno bude iz unutrašnjosti – Niš, Kragujevac, Užice, Kruševac, Šabac, itd, a jedna iz Vojvodine. Ispostavilo se, kao i prošle godine, da Somborski teatar prednjači u odnosu na teatre iz Vojvodine. „Gogoland“ Andraša Urbana vrlo je provokativna, indikativna predstava koja zavređuje ozbiljnu pažnju i teatarske javnosti i gledalaca – dodao je Karajić.
Pored već navedenih predstava u takmičarskom delu našla se i predstava domaćina „Život je san“. Predstavu u čast nagrađenih „Šekspir, sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića, poslednje večeri Festivala, 10. aprila, izvešće Mađarski nacionalni teatar „Csiky Gergely“.
U okviru pratećeg programa u Sali „Cer“ Hotela „Sloboda“ biće pročitana tri najbolja komada sa konkursa Sterijinog pozorja 2017. godine i to: „Naši preci jedite sa nama“ Gorana Milenkovića, nagrađeni tekst „Ulica usamljenih automobila“ Zorana Pešića Sigme, „13 praznih stolica i ne samo trinaest“ Marka Pejovića 5, 6. i 7. aprila u 17 časova. U Biblioteci šabačkoj, 6. aprila. od 18 časova, biće predstavljena edicija ARS Scene izdavačke kuće „CLIO“ o kojoj će govoriti Zoran Hamović, Nebojša Bradić i Ivan Medenica.
PONOĆNI PROGRAM
Na Maloj sceni „Branivoj Đorđević“ 3. aprila od 23 časa biće prikazan film „Vreme Mire Stupice“ Milana Šarca. Ulaz je slobodan. Naredne večeri, 4. aprila, biće izvedena predstava „Glumci - pesnici“ Nebojša Ilić, 7. aprila „Čujte Srbi!!!“ Ljubivoje Tadić i 8. aprila „Majstorska glumačka radionica“ Zijah A. Sokolović. Na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ 9. aprila od 17 časova Šapčane očekuje diplomska predstava studenata Akademije umetnosti Novi Sad u klasi Nikite Milivojevića „Naši dragi duhovi“.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa