Активности УГ „Печурка“ Крупањ

Први гљиварски кораци

Едукација ученика основне школе о заштити животне средине, свету гљива и боравку у природи

  • Број 3623 (6. апр 2017.)
  • Д. Ж.
Удружење грађана „Печурка“ Крупањ успешно је започело овогодишњу сезону едукације младих и њиховог боравка у природи. Манифестацију „Мала школа гљиварства“ одржану у Библиотеци „Политика“ Крупањ у суботу 1. априла 2017. године организовало је УГ „Печурка“ из Крупња у сарадњи са основним школама, Библиотеком „Политика“ и Туристичком организацијом општине Крупањ са циљем реализације програма едукације младих школског узраста у области заштите животне средине и стицања нових знања о тајанственом свету гљива код младих нараштаја.
Председник УГ „Печурка“ из Крупња Драган Грујић посебно је истакао значај ове манифестације у 2017. години у којој се у Рађевини обележава јубилеј 600 година од првог писаног помена имена Крупањ у дубровачким списима давне 1417. године.
Ангажовањем чланова удружења настављена је реализација планираних активности у овој години те се надају да и резултати неће изостати. Удружење је овим поводом обезбедило стручну литературу и брошуре, а ангажовање наставника и професора основних школа и стручних предавача у области гљива гаранција су високог нивоа едукације.
Предавач Драгана Бокан из Београда члан је Миколошког друштва Србије и новосадског гљиварског друштва, а од пре неки дан, на лични захтев и са великом радошћу постала је и члан УГ „Печурка“ из Крупња:
- Одржали смо предавање прилагођено деци основношколског узраста да их заинтригирамо за гљиве, да стекну основно знање, али и то на који начин гљиве могу да се припреме у исхрани имајући у виду да живе у средини богатој гљивама и лековитим биљкама. Деца су била изузетно заинтересована, доста су знала о својој околини, али су кроз предавања и игру доста тога и научила о биљном свету који их окружује - говори Драгана заљубљеник у природу која је као стручни предавач понела веома лепе утиске из Крупња.