6. april 2017.6. apr 2017.
Cer privlačan za Beograđane
PLANINARSTVO

Cer privlačan za Beograđane

Ako posmatramo statističke pokazatelje, koji se odnose na posetu planini Cer sa okolinom, zapazićemo da je Cer i te kako interesantna planinarsko-turistička destinacija, kako za planinare tako i za ostale zaljubljenike u prirodu.
To najbolje pokazuju brojne posete beogradskih planinara, koji su od početka ove godine gotovo svakog vikenda bili posetioci planine Cer sa okolinom.
Pored beogradskih planinara, u toku ove zime, na Ceru su odsedali planinari iz Valjeva, Mionice, Novog Sada, Bijeljine, Bačke Palanke i drugih mesta, odsedajući u prostorijama planinarskog doma “Lipove vode” u kojima im uslugu pružaju šabački planinari, kao domaćini i vlasnici pomenutog doma. Usluga se uglavnom odnosi na ustupanje zagrejanih prostorija i korišćenje kuhinje, sa samoposluživanjem.
Planinari i ostali posetioci Cera, na Ceru provode, uglavnom, jednodnevni boravak, gde nađu mesto za odmor i mir, uz aktivnosti iz programa planinarskih manifestacija.
Ovom prilikom vredno je pomenuti da su šabački planinari izdali deo Doma zakupcima, koji su minimalno ili gotovo nikako pokazali interesovanje za pružanje usluga posetiocima planine kao i odgovorno ponašanje prema imovini, koju su uzeli u zakup.
Duga i jako hladna zima, a u odsustvu zakupca, učinila je ono što je učinila, ostavljajući vidne tragove na vodovodnim i toplovodnim instalacijama usled čega je Dom ostao bez parnog grejanja i sanitarnog čvora, što je uticalo na kvalitet pružanja usluge, a time i na interesovanja posetioca za dužim boravkom na Ceru.
Proteklog vikenda na Ceru je boravila grupa od pedeset beogradskih planinara, članovi PD “Pobeda”, koje je predvodio licencirani vodič Dušan Janković, kojom prilikom su posetili Vladimirce, spomenik Ašikov grob, zatim spomen kompleks u Tekerišu, Trojanov i Kosanin grad na Ceru, odakle su ispešačili do manastira Radovašnica i obratno do planinarskog doma “Lipove vode” gde se završila njihova aktivnost.
M. Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa