6. april 2017.6. apr 2017.
SLOVO KOJE PRENOSI PORUKU
U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ OTVORENA IZLOŽBA UČENIKA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

SLOVO KOJE PRENOSI PORUKU

Ako ima u Srbiji ovoliko talentovane dece ima velike nade za nas, istakao je jedan od posetilaca izložbe
U Biblioteci šabačkoj, kući saznanja i ogledalu u kojem nastoje da se prepoznaju, kako je istakla direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, prošle srede 29. marta, otvorena je izložba učeničkih radova „Inicijal“. Na ovaj način nastavljena je petnaestogodišnja saradnja u okviru edicije „Kultura ćirilice“.
- Biblioteka šabačka veoma je ponosna na ovu saradnju jer je ovo još jedan od načina da podržimo mlade i kreativne ljude. Kao instituciji kulture koja vodi računa o pismenosti i nezi srpskog jezika i pisma, izložba koja se bavi početnim dekorativnim slovom je od posebnog značaja – izjavila je Aleksandra Erdevički Tomić.
U godini kada Biblioteka šabačka „slavi sto sedamdeset godina sakupljanja i brige o slovima, grupisanih u tekst i knjigu“, ali i mali podjubilej saradnje sa Školom primenjenih umetnosti, izložba je na više nego simboličan način pokazala povezanost pisane reči i likovne kulture.
- Ovoga puta vodimo vas kroz jednu zanimljivu vizuelnu avanturu čiji je glavni motiv inicijal. Inicijal ili slovo koje prenosi poruku jeste moćan simbol. Svako slovo čita nas i mi čitamo svako slovo. Naši učenici i profesori mesecima su radili na ovoj izložbi. U okviru brojnih likovnih tehnika istraživali su različite likovne elemente, različite materijale, a sve sa ciljem stvaranja lepog. Onog lepog koje nas čini smislenijim i srećnijim. Mislim da smo u tome uspeli. Darovali su nam divnu izložbu, divnu postavku koju su uradile profesorke Dragana Mališić Marković i Mina Stupar sa svojim učenicima – istakla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
O samom procesu stvaranja umetničkog dela na najbolji mogući način, dali su učenici svojim delima u kojima se ogledala kreativnost, talenat i ljubav prema umetnosti.
-Dosta vremena je potrebno od početka do kraja izložbe, tj. od pravljenja skica do završnog rada. Ja sam svoj rad radila u glini iako sam aranžer. Želela sam da probam neki novi materijal – objasnila je Ina Pavlović, učenica treće godine.
Njena vršnjakinja, Jelena Čeivanović, učenica obrazovnog profila firmopisac-kaligraf, odabrala je slovo „N“.
- Za svoj rad koristila sam lego-kockice. Međutim, sada se nisam igrala njima nego sam se trudila da ispoštujem određene kriterijume koji su bili potrebni da bi moj rad bio prihvaćen za ovu izložbu. „N“ je moj inicijal i on označava nadu za nas koji smo ovu izložbu izneli jer smo vrlo mladi– istakla je Jelena.
U kući gde obitava pisana reč, ovog puta oblikovana raznovrsnim likovnim tehnikama, čuli su se i zvuci srpske muzičke baštine. Kompozicije „Zaspo Janko“ i „Bilbil pile“ izvele su učenice prvog razreda Katarina Trifunović i Vera Arsenović. Simboličnim spajanjem svega onoga što čini tradiciju srpskog naroda otvorile su izložbu u holu Biblioteke šabačke koja se može pogledati do 19. aprila.
-Mi knjigama, nečim što je trajna kulturna umetnička vrednost, svake godine dodajemo vrednost koju i vi stvarate. To je vrlo ohrabrujuće jer ste talentovani, mladi, jer imate volje da radite. Mnogi od vas će završiti umetničke fakultete što je još jedno dodatno blago i za ovaj grad i za ovu zemlju“ - rekla je prošle srede Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa