6. april 2017.6. apr 2017.
ZANIMLjIVA NAUKA
ŠABAČKI OSNOVCI U PRIRODNjAČKOM CENTRU U SVILAJNCU

ZANIMLjIVA NAUKA

U subotu, 1. aprila 2017. godine, učenici II-2, OŠ „Jevrem Obrenović“, su u pratnji i organizaciji roditelja, a uz veliku podršku i doprinos učiteljice Ljiljane Belić posetili Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu.
Po dolasku, uz asistenciju vodiča, na zanimljiv način učenicima su predstavljene postavke: „Svet dinosaurusa“, „Svet minerala i stena“, „Biodiverzitet Srbije“, „Palentologija“, „Nebesko kamenje“ i „Bioarheologija Đerdapa“. Ove izložbe objašnjavaju geološku prošlost naše zemlje i jedinstvene su na ovim prostorima.
Izložbu „Svet dinosaurusa“ čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Izložba „Svet minerala i stena“ sadrži minerale i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Jedan od najatraktivnijih elemenata je mineral Jadarit koji se đacima najviše dopao jer po hemijskom sastavu odgovara čuvenom Kriptonitu iz Supermenovih stripova. Kroz izložbu „Biodiverzitet Srbije“ predstavljeno je bogatstvo flore i faune naše zemlje. Postavka „Palentologija“ pokazuje kako izgleda iskopavanje na terenu, dok izložba „Nebesko kamenje“ je postavka o meteorima. Učenici su se takođe upoznali i sa „Bioarheologijom Đerdapa“ koja na interesantan način predstavlja jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira.
Đaci su sve vreme aktivno učestvovali u razgovoru sa vodičem, davali zanimljive odgovore, postavljali pitanja uz obostrano oduševljenje. Pored toga ono što je učenicima bilo najzanimljivije je „Dino izložba“ koja zauzima najveći deo parka sa jedinstvenom postavkom dinosaurusa u njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju. Najveća replika Diplodokusa visoka je 11m a dugačka 20m. Kroz park su prošetali kružnom putanjom u čijem centralnom delu je model vulkana visine 10m. Oko vulkana je prostrana travnata površina sa izgrađenim minijaturnim jezerom.
Po završetku obilaska deca su imala priliku da ostatak dana provedu u zajedničkom druženju u igraonicama koje su koncipirane tako da oni budu u ulozi naučnika i istraživača i da kroz igru uđu u složeni svet nauke. Na ovaj način deci nauka postaje zabavna.
U večernjim satima učenici su se vratili u Šabac ispunjeni prelepim utiscima, bogatiji novim saznanjima koja će podeliti sa svojim drugarima iz odeljenja i razmeniti na časovima Čuvara prirode i Sveta oko nas.
Ovi mališani su zasigurno dali lep primer vršnjacima, kako je drugarstvo iznad svega i kako druženje i zabava mogu da poprime i edukativnu notu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa