13. april 2017.13. apr 2017.
ODGOVORNI PREMA GRADU I NAŠIM SUGRAĐANIMA
DANIELA LOVRIN GAVRILOVIĆ, DIREKTORKA JKP „VODOVOD“

ODGOVORNI PREMA GRADU I NAŠIM SUGRAĐANIMA

Rekonstrukcija i dogradnja crpne stanice Metaloplastika i izgradnja linije mulja na Centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda dva najveća izazova u ovoj godini. U toku rekonstrukcija Vodotornja. Zahvaljujući donacijama obnovljen kompletan vozni park, a samim tim su i usluge postale pristupačnije građanima
Javno-komunalno preduzeće „Vodovod“ u Šapcu je u velikim poslovima, da ne kažemo – ekspanziji. Posle dugog niza godina, šabački „Vodovod“ je uradio investiciju sopstvenim sredstvima po pitanju priključenja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu Doma zdravlja i vrtića u Prnjavoru. Sa direktorkom ovog preduzeća Danielom Lovrin Gavrilović razgovaramo o tome koji su izazovi pred kojima se nalazi šabački „Vodovod“.
- U ovoj godini dva velika izazova su pred nama. Pre svega, to je realizacija projekta rekonstrukcija i dogradnja crpne stanice Metaloplastika. To je izuzetno važan projekat za naš grad, koji će popraviti kvalitet života naših sugrađana koji žive u naselju Čavić. Naime, usled velikih količina padavina u ovom delu grada se zadržava voda na ulicama, podrumi i dvorišta su puni vode. Rekonstrukcijom crpne stanice rešavamo ovaj problem. Vodovod je dao ogroman doprinos realizaciji ovog projekta. Odlična ekipa stručnjaka, mašinskih i građevinskih inženjera je uspela da u rekordnom roku pripremi potrebnu projektnu dokumentaciju, pribavi sve potrebne dozvole nadležnih organa i na taj načn obezbedi donaciju od 48 miliona dinara iz koje će se ceo projekat finansirati. Naravno, svi radovi će se odvijati uz nadzor naših stručnjaka, što je garancija da će biti izvedeni u skladu sa pravilima struke.
A, koji je drugi?
- Drugi veliki projekat, odnosno izazov, je izgradnja linije mulja na Centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Investicija vredna 300 miliona dinara. Realizovaćemo je u naredne tri godine, a „Vodovod“ će rukovoditi svim fazama postupka. Izgradnjom linije mulja, iz mulja se izdvaja gas koji će se koristiti za proizvodnju struje, koja je neophodna za rad postrojenja. Na taj način će usluga prečišćavanja otpadnih voda biti jeftinija i manje će opterećivati građane. Ovo su projekti čijom realizacijom u velikoj meri pokazujemo odgovornost prema gradu, a pre svega prema građanima.
Počela je i rekonstrukcija Vodotornja. Zbog čega je ona značajna za Šabac?
- Vodotoranj je objekat od izuzetnog značaja za vodosnabdevanje naših sugrađana. Reguliše pritisak u mreži i praktično je rezerva vode u slučaju kada je proizvodnja vode manja od potrošnje. Nije rekonstruisan od kada je izgrađen. Uspeli smo da obezbedimo donaciju od 25.000 evra za rekonstrukciju, i očekujem da će radovi biti gotovi za par nedelja.
U Šapcu pijemo jednu od najzdravijih voda u Srbiji?
- Nedavno smo imali nadzor koji su obavili republički inspekcijski organi. Uz pohvale koje su nam upućene, na mene je najveći utisak ostavila činjenica, odnosno saznanje, da vodovodi u drugim gradovima imaju postrojenja za prečićavanje pijaće vode. Nama to nije potrebno. Imamo sreću da je drinska voda, koju koristimo, izuzetno kvalitetna i da uz minimalnu preradu zadovoljava sve standarde. I pored toga činimo velike napore da ceo sistem funkcioniše. Veoma je važno da potrošači izmiruju svoje obaveze, jer su za održavanje ovog veoma važnog sistema potrebna velika sredstva. Imamo najnižu cenu vode koja pokriva samo osnovne troškove proizvodnje i zato je veoma važno da plaćanje bude redovno.
Aktuelno je i pitanje reprogramiranja dugova?
- Reprogramiranje dugova, pre svega fizičkih lica je uvek aktuelno. Rado nudimo dogovor našim potrošačima a sve u cilju da naplatimo naša potraživanja. Trudićemo se da postupamo odgovorno i da se dugovi ne nagomilavaju. Redovno ćemo slati opomene korisnicima koji su u kašnjenju sa izmirenjem svojih obaveza, bez obzira kolike su. To je naša obaveza prema preduzeću, a pre svega prema građanima koji redovno izmiruju svoje obaveze.

OBNOVLjEN VOZNI PARK
JKP „Vodovod“ je donacijama obnovio vozni park?
- Krajem prošle i početkom ove godine, realizovali smo donaciju od milion evra. Nabavili smo deset terenskih vozila, dva kamiona, dve radne mašine, mali i veliki bager. Ovako opremljeni spremni smo da efikasno odgovorimo na sve izazove koji su pred nama. Zajedno sa zainteresovanim građanima gradićemo vodovodnu mrežu bez učešća budžetskih sredstava. To je prvi put posle dugog niza godina da Vodovod ulaže sopstvena sredstva u izgradnju vodovodne mreže.


BESPLATNE INTERVENCIJE
Nedavno je usvojena i jedna odluka koja za cilj ima pomoć porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju?
- Izuzetno mi je drago što je Nadzorni odbor „Vodovoda“ prihvatio moju inicijativu i doneo odluku da intervencije radi otklanjanja kvarova na mreži za porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju budu besplatne. Nije lako snaći se i organizovati ekipu ljudi koja će prvo pronaći gde je kvar, a zatim ga i otkloniti. Želimo da naši sugrađani znaju da mogu da računaju na nas i da je dovoljno da nas pozovu. Do sada „Vodovod“ nije intervenisao u slučajevima kad postoji „curenje“ posle vodomera. Smatram da je otklanjanje i ovih kvarova naša nadležnost, a za porodice sa decom sa smetnjama u razvoju, uslugu pružamo bez naknade.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa