13. april 2017.13. apr 2017.
Ista je ljubav koja vekove spaja
Sto trideset godina predškolstva u Šapcu

Ista je ljubav koja vekove spaja

“Od 1887. do danas, menjale su se države, smenjivali sistemi ali je odnos i ljubav između deteta i vaspitača ostao isti. Toplina koju vrtić pruži se ne zaboravlja, ostaje sastavni deo naših mališana i sutra kada postanu odrasli ljudi”, ističe direktorka PU “Naše dete” Sandra Mićić
Prvo zabavište u Šapcu otvoreno je 1887. godine. Od tada do danas, po rečima direktorke PU “Naše dete”Sandre Mićić, dosta se toga sistematski promenilo, ali je suština utemeljena u ljubavi između vaspitača i deteta ostala ista. Jedna od najvećih predškolskih ustanova u ovom delu Srbije, trenutno je druga kuća za 3.300 mališana, zapošljava preko 400 ljudi, dok predškolski program organizuje u 18 gradskih vrtića i 43 sela. Za proslavu jubileja predviđen je bogat program.
Veliki značaj i obaveza
-Sto trideset godina predškolstva u Šapcu je značajan jubilej, kako za našu ustanovu tako i za grad, ali istovremeno i obaveza da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje očuva i unapredi. U okviru proslave jubileja planirali smo brojne nove programe, ali nećemo zanemariti ni tradicionalne aktivnosti - ističe direktorka PU “Naše dete” Sandra Mićić.
Zvanični početak obeležavanja jubileja desio se u utorak u hali sportova “Zorka”, kada je u okviru programa “Uvek je lepše kada plešemo zajedno”, pred Šapčanima na melodije koje i starije naraštaje vraćaju u detinjstvo, nastupilo preko 1.000 mališana. Tokom narednih meseci planirana je: Mala olimpijada, Pozorišne igrarije i Mala, mala matura, Organizatori poseban akcenat stavljaju na činjenicu da su u godini jubileja domaćini Kolonije dečjeg prijateljstva u okviru koje će za sedam dana trajanja ugostiti decu iz Banjaluke, Bijeljine, Šipa, Vukovara, Sombora i Cetinja.
-Svaka od manifestacija ima svoju, ličnu priču i draž. Na primer, Mala olimpijada je specifična po tome jer nema medalja, svi smo pobednici ukoliko samo se opredelili za sport, dok se Mala, mala matura planira treći put i okuplja na centralnom trgu preko 1.000 mališana koji ovim putem obeležavaju rastanak sa svojim vaspitačima. Posebno smo ponosni na to što smo ove godine i domaćini Kolonije dečjeg prijateljstva, i imamo priliku da pokažemo svu svoju kreativnost osmišljavajući programe preko kojih će deca moći da predstave svoj grad i vrtić, ali i upoznaju sve lepote našeg grada - objašnjava Mićićeva.
Sa roditeljima na istom zadatku
Predanost radu sa decom, unapređenje znanja zaposlenih, i konstantna saradnja i intenzivna komunikacija sa roditeljima, su smernice na kojima se posebno insistira.
-Toplina koju vrtić pruža se ne zaboravlja, ostaje sastavni deo naših mališana i sutra kada postanu odrasli ljudi. Transparentnost poslovanja i rad na edukaciji roditelja o značaju naših raličitih programa daju dobre rezultate, jer upravo u direktnoj komunikaciji sa nama, veliki broj roditelja je prepoznao benefite predškolskog obrazovanja i upisao decu u vrtić iako možda i ima neko da brine o njima. Sa druge strane, dobri međuljudski odnosi i saradnja svih zaposlenih je garant kvalitetnog funkcionisanja ustanove. Naš osnivač je Grad, koji je za ovu godinu za rad PU “Naše dete” opredelio 440 miliona dinara. To su ozbiljna sredstva namenjena održavanju objekata, ali i realizovanju različitih programa - objašnjava Sandra Mićić.
Ekonomska cena celodnevnog boravka iznosi 24.011 dinara, dok roditelji mesečno izdvajaju 20 odsto od te sume, odnosno 4.469 dinara. Ostatak iznosa subvencioniše grad.
-Shodno toj računici, poludnevni boravak roditelji plaćaju 1.982 dinara, dok je za svako treće dete u porodici ili decu iz osetljivih grupa, plaćanje takoće preuzeo grad kaže Mićićeva.
I prilikom proširenja kapaciteta vodilo se računa o realnim potrebama određenih delova grada, ali i održivosti samog sistema.
-Nedavno smo postali bogatiji za još tri vrtića. Dva su na Čaviću a jedan u centralnom gradskom jezgru. Na taj način smo u okviru poludnevnog boravka obuhvatili još 400 dece i ukinuli listu čekanja - kaže Mićićeva i dodaje da su u okviru ustanove posebno ponosni na program Krenimo sa tri, koji obuhvata decu uzrasta od tri do pet i po godina.
Pored lokalne samouprave i roditelja, uprava Predškolske ustanove je ponosna i na saradnju koju ima sa brojnim gradskim i republičkim institucijama.

Značajan jubilej
Svečanom programu u hali „Zorka“ prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić i Bojana Mladenović, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Šapca.
- Ovo je izuzetno važan jubilej, 130 godina predškolstva u Šapcu. Ponosan sam na sve one koji se bave našom decom, a to daje jako dobre rezultate. Danas je veliki dan pre svega za decu, njihove roditelje i sve vaspitače koji su u proteklom periodu uradili dosta toga. Radujem se ovom jubileju i nizu ovakvih manifestacija koje će se realizovati tokom cele godine - rekao je Nemanja Pajić.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa