13. april 2017.13. apr 2017.
ZA LEPŠI ETNO-PARK
U SOVLjAKU GRADE CRKVU DAŠČARU

ZA LEPŠI ETNO-PARK

Građevina od belog bora i u temelju cementa imaće preko pedeset kvadrata bruto građevinske površine prizemlja, “Useljenje” najverovatnije do kraja godine
U Mačvanskom namesništvu, jedino Sovljak nije imao crkvu, bez obzira što su iz ovog malog mačvanskog sela godinama dolazili vrsni i čestiti sveštenici. O tome jasno svedoče familije Vučetića i Milića, a kao nemi svedok je danas stara kuća prote Ilije Milića iz koje se može videti temelj budućeg hrama koji se gradi uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Glavni finansijer je opština Bogatić. Arhitektonsko rešenje je rad Ateljea za projektovanje i nadzor, vlasnika diplomiranog inženjera arhitekture Dragojla Maletića. Radove izvodi preduzeće “Domus”, Rada Stanojevića iz Bogatića, a buduća crkva posvećena je Svetom velikomučeniku Prokopiju.
- Sve prostorije su projektovane u skladu sa funkcionalnim i prostornim zahtevima i potrebama korisnika i investitora. Odlično se uklapa u ambijentalnu celinu u neposrednoj blizini Etno-parka na parceli od dvadesetak ari u ulici Nebojše Mijića. Urađen je temelj, a prema planu treba da bude pokriven do kraja godine, kaže arhitekta Maletić.
- Dugo je postojala želja za izgradnjom hrama za obavljanje verskih obreda. Konačno se ostvaruje ideja iz 2005. godine, kada je prvi put bilo govora o početku radova, mestu i grupi ljudi oko protonamesnika Slobodana Jovića, koji su odlučili da upotpune tradiciju i ulepšaju ambijent u neposrednoj blizini Etno-parka, gde se održava i deo najznačajnije manifestacije u ovom kraju, “Hajdučkih večeri”, kaže sveštenik Nikola Milošević, napominjući da su ispoštovali sve zahteve Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, koji je i predložio da objekat bude od drveta.
- Radimo zvonik i palionicu za sveće u neposrednoj blizini budućeg hrama. Planiramo i druge objekte u blizini Etno-parka koji će upotpuniti ovdašnju turističku ponudu i pospešiti privredni razvoj. Mačvani vole Svetog Prokopija i verujem da će crkvena slava koja dolazi u najlepšem delu godine biti i te kako privlačna i posećena, kaže sveštenik Slobodan Jović, jedan od glavnih inicijatora za izgradnju hrama.
Investicija je vredna oko 4,5 miliona dinara, a svi se nadaju da će realizacijom poslova ulepšati ovaj deo sela.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa