13. april 2017.13. apr 2017.
FABRIKA “ZORKA OPEKA” INVESTIRALA U IZGRADNjU PUTA ZA MEŠTANE ZASEOKA U DONjEM CRNILjEVU

HOĆEMO DA BUDEMO DRUŠTVENO ODGOVORNA KOMPANIJA

“Lokalna samouprava je uvek spremna za dogovor. Ovde nijedna kompanija nije imala problem jer uvek smo tu da, u obostranom interesu, pomognemo dosadašnjim ali i budućim investitorima”, ističe predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić
Zahvaljujući društvenoj odgovornosti investitora i rukovodstva fabrike „Zorka opeka” meštani zaseoka Pušići u Donjem Crniljevu dobili su put izrađen po potpuno novoj tehnologiji koja je u našoj zemlji, osim u ovom koceljevačkom selu, primenjena jedino u Kragujevcu. Reč je o trasi dužine od gotovo pola kilometra i širine šest metara, koja je urađena metodom cementne stabilizacije i za koju izvođači radova tvrde da donosi brži, kvalitetniji, ekološki korektniji i jeftiniji način izrade puteva kojim se može uštedeti i do 35 odsto novca.
–Mi smo tu od 2004. Vlasnik sam fabrike keramičkih pločica i opeke, a za to nam je potrebna glina koja se nalazi na području ove opštine sa kojom imamo dugogodišnju, uspešnu saradnju. Ovaj put radimo jer hoćemo da budemo društveno odgovorna kompanija i da vratimo nešto lokalnoj zajednici. Put direktno nije bitan za sam rad fabrike. On je bitan za lokalno stanovništvo - napominje vlasnik fabrike “Zorka keramika” u Šapcu i “Zorka opeke” u Donjem Crniljevu Markus Bogdanović koji je za ovaj pilot-projekat izdvojio 4,5 miliona dinara.
Za direktora Đorđa Radulovića ulaganje u izgradnju puta u zaseoku Pušići u Donjem Crniljevu, koji se nalazi van eksploatacionih područja, je čin koji ukazuje na društvenu odgovornost i želju kompanije da sa okruženjem neguje dobre komšijske odnose.
–Osim toga važno je da kažemo da smo mi zvanično počeli da radimo prvu rekultivaciju kopa u Srbiji. Radimo je na lokaciji Matića brdo u Galoviću i ja sam veoma ponosan na tu činjenicu. Na ovoj lokaciji za dve godine će biti stabla. Nijedan kop u Srbiji do sada to nije učinio. Mi smo uradili kompletan projekat za to i krenuli smo u zadnje tri godine da radimo. Za 2-3 godine ćemo moći na tom mestu da vidimo prirodu. Firma je imala razumevanja za to i pokazala društvenu odgovornost - izjavio je Radulović. Za vlasnika fabrike rekultivacija je potpuno normalna stvar, nešto što bi svi trebalo da rade, jer je ne samo zakonska obaveza već i dobra preporuka za buduće eksploatacije. U kompaniji kažu da su do sada sav novac reinvestirali te da će u narednom periodu uložiti u povećanje kapaciteta, energetsku efikasnost i stabilnost proizvodnje.
Prema rečima direktora Marka Sokanovića firma „Edžtra Auto transport”,koja je izvođač radova je, sa novom tehnologijom u oblasti niskogradnje metodom cementne stabilizacije, započela prošle godine.
–Najveća razlika u pravljenju puteva novom metodom jeste što je ona brža i ekološki mnogo korektnija. Put se pravi sedam puta brže nego redovnom metodom i može da bude jeftinije i do 35 odsto. Redovna metoda bi bila izmeštanje postojećeg tla, nasipanje peska, kamena granulacije 63, pa 31. Ovde imamo jedan ubrzan proces gde je zemljište koje je već tu, pri otklanjanju nekih prvih organskih materija zemlje koja nije dobra za sjedinjavanje, donosimo materijal koji je vezivan kao i cement i sve to zajedno sa jednom specijalnom mašinom koja je bila naša investicija sjedinjujemo i pravimo jednu kvalitetnu podlogu, kvalitetan put koji treba da bude dugotrajniji, kvalitetniji i brže urađen - rekao je predstavnik firme iz Vrbasa.
Dosadašnju saradnju sa investitorom predsednik koceljevačke opštine Dušan Ilinčić ocenio je kao veoma korektnu i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još bolja.
–Ovo je zaista lep gest što se tiče same fabrike. Meštani zaseoka Pušići takav put nisu imali. To će prvenstveno značiti tim ljudima a čim znači njima, značiće i opštini jer nam olakšava posao u oblasti putne infrastrukture. Ovo je jedan pilot projekat pa ćemo videti kako će se stvari razvijati i da li ćemo slične raditi i u ostalim delovima opštine. Verujem da ćemo sa ovim investitorom u narednom periodu intenzivirati saradnju. Lokalna samouprava je uvek spremna za dogovor. Ovde nijedna kompanija nije imala problem jer uvek smo tu da, u obostranom interesu, pomognemo dosadašnjim ali i budućim investitorima - poručio je predsednik opštine Koceljeva.
Izgradnja puta koji će koristiti lokalno stanovništvo kao i prva rekultivacija kopa su odličan primer društveno odgovorne kompanije i poziv da njihovim stopama pođu i ostali investitori.

POČELA GRAĐEVINSKA SEZONA
Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić obišao je još jedno gradilište u centralnoj zoni ovog naselja.
–Zajedno sa preduzećem “Putevi Srbije” rekonstruišemo glavni put, odnosno radimo potpunu rahabilitaciju u dužini od jednog kilometra i 350 metara. Investicija je vredna nekoliko desetina miliona dinara a rok za završetak je dva meseca od početka radova - rekao je Ilinčić.
Predsednik mesne zajednice Ljupko Anđelić nije krio zadovoljstvo zbog investicija u oblasti putne infrastrukture.
–Kao predsednik mesne zajednice Donje Crniljevo mogu da kažem da smo srećni i zadovoljni što su radovi započeti. Pre svega zahvaljujući angažovanju poslanika Veroljuba Matića u proteklom periodu uradili smo Dom zdravlja, školu, vodu, kanalizaciju i moramo biti zadovoljni. Samo na ovom putu radovi su oko 30-35 miliona dinara - poručio je Anđelić.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa