ГРАД НА ФОРУМУ ЛОКАЛНИХ ЛИДЕРА

ШАБАЦ НАЈБОЉЕ МЕСТО ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

“Докази за то су нове и постојеће инвестиције у граду, развој привреде, више од 40 хектара које смо продали у Северозападној радној зони, 26 нових компанија које су регистроване и почеле су са радом и највећа гринфилд инвестиција у Србији -јапански гигант Јазаки. Поред тога, имамо нову италијанску фирму Пасубио, која ће производити кожна седишта за луксузне аутомобиле”, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић

  • Број 3625 (20. апр 2017.)
Форум локалних лидера о условима пословања и јачању капацитета локалних самоуправа за подршку привреди и инвестицијама, одржан је прошле среде у Палати Србије. На Форуму који је окупио представнике из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Развојне агенције Србије и НАЛЕД, Град Шабац је представљен као успешна локална-самоуправа и један од градова који је најповољније место за улагање у Србији.
Градоначелник Шапца и члан УО НАЛЕД, Небојша Зеленовић, говорио је на панел-дискусији о улози локалне самоуправе у развоју привреде. Он је истакао да је захваљујући ангажованој Градској управи, ресертификован БФЦ СЕЕ сертификат.
-Поносан сам што је Шабац у овом тренутку најбоље место за инвестиције. Зато сам као градоначеник позван да говорим о граду који је пример успешне локалне самоуправе. Докази за то су нове и постојеће инвестиције у граду, развој привреде, више од 40 хектара које смо продали у Северозападној радној зони, 26 нових компанија које су регистроване и почеле су са радом и највећа гринфилд инвестиција у Србији - јапански гигант Јазаки. Поред тога, имамо нову италијанску фирму Пасубио, која ће производити кожна седишта за луксузне аутомобиле. Ускоро очекујемо и нове инвестиције, а сва привредна кретања пратимо у оквиру Комисије која заседа сваког понедељка, подвукао је Зеленовић и додао да је закључак данашњег скупа да се сва питања привреде морају ставити у надлежност локалних самоуправа.
Према речима Горана Ковачевића, председника УО НАЛЕД, две најважније ствари које привредници очекују од локалних самоуправа су мере и програми за развој малих и средњих предузећа и постојање специјализованог одељења за подршку привреди.
-Привредници би требало да буду највећи савезници локалној самоуправи и то не само као послодавци и порески обвезници, већ и као неко ко може много да помогне стручним саветима, идејама и пословним контактима. Зато апелујемо на градове и општине да више укључе привреду кроз привредне савете, изјавио је председник УО НАЛЕД.
Он истиче да у томе могу помоћи јаке Канцеларије за локални економски развој, у којима раде обучени професионалци.
На панел-дискусији су поред градоначелника Шапца Небојше Зеленовића говорили Владан Васић, градоначелник Пирота, Тамара Јуренић, извршна директорка Развојне агенције Србије, Оливера Суботић, председница Форума стручњака за Локални економски развој и Виолета Јовановић, извршна директорка у НАЛЕД.
Окупљенима се обратила и Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе. Она је истакла да су за сваку локалну самоуправу јако важне Канцеларије за економски развој. Додала је да без економског развоја на локалу, не може бити економског прогреса у земљи.
Уручени сертификати
По завршетку панел-дискусије, за 22 запослена у Канцеларијама за локални економски развој у 18 градова и општина, подељени су сертификати о успешно завршеној обуци и тестирању у 12 области. Те области подразумевају изградњу односа са пословном заједницом, подршку почетницима у бизнису, подршку новим улагањима, сарадњу са другим општинама и градовима, промоцију привреде и инвестиције. Мирјана Мецић Маринковић, из Одељења за локални економски развој града Шапца, једна је од 22 добитника сертификата.