20. april 2017.20. apr 2017.
ŠABAC NAJBOLjE MESTO ZA INVESTIRANjE
GRAD NA FORUMU LOKALNIH LIDERA

ŠABAC NAJBOLjE MESTO ZA INVESTIRANjE

“Dokazi za to su nove i postojeće investicije u gradu, razvoj privrede, više od 40 hektara koje smo prodali u Severozapadnoj radnoj zoni, 26 novih kompanija koje su registrovane i počele su sa radom i najveća grinfild investicija u Srbiji -japanski gigant Jazaki. Pored toga, imamo novu italijansku firmu Pasubio, koja će proizvoditi kožna sedišta za luksuzne automobile”, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović
Forum lokalnih lidera o uslovima poslovanja i jačanju kapaciteta lokalnih samouprava za podršku privredi i investicijama, održan je prošle srede u Palati Srbije. Na Forumu koji je okupio predstavnike iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Razvojne agencije Srbije i NALED, Grad Šabac je predstavljen kao uspešna lokalna-samouprava i jedan od gradova koji je najpovoljnije mesto za ulaganje u Srbiji.
Gradonačelnik Šapca i član UO NALED, Nebojša Zelenović, govorio je na panel-diskusiji o ulozi lokalne samouprave u razvoju privrede. On je istakao da je zahvaljujući angažovanoj Gradskoj upravi, resertifikovan BFC SEE sertifikat.
-Ponosan sam što je Šabac u ovom trenutku najbolje mesto za investicije. Zato sam kao gradonačenik pozvan da govorim o gradu koji je primer uspešne lokalne samouprave. Dokazi za to su nove i postojeće investicije u gradu, razvoj privrede, više od 40 hektara koje smo prodali u Severozapadnoj radnoj zoni, 26 novih kompanija koje su registrovane i počele su sa radom i najveća grinfild investicija u Srbiji - japanski gigant Jazaki. Pored toga, imamo novu italijansku firmu Pasubio, koja će proizvoditi kožna sedišta za luksuzne automobile. Uskoro očekujemo i nove investicije, a sva privredna kretanja pratimo u okviru Komisije koja zaseda svakog ponedeljka, podvukao je Zelenović i dodao da je zaključak današnjeg skupa da se sva pitanja privrede moraju staviti u nadležnost lokalnih samouprava.
Prema rečima Gorana Kovačevića, predsednika UO NALED, dve najvažnije stvari koje privrednici očekuju od lokalnih samouprava su mere i programi za razvoj malih i srednjih preduzeća i postojanje specijalizovanog odeljenja za podršku privredi.
-Privrednici bi trebalo da budu najveći saveznici lokalnoj samoupravi i to ne samo kao poslodavci i poreski obveznici, već i kao neko ko može mnogo da pomogne stručnim savetima, idejama i poslovnim kontaktima. Zato apelujemo na gradove i opštine da više uključe privredu kroz privredne savete, izjavio je predsednik UO NALED.
On ističe da u tome mogu pomoći jake Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, u kojima rade obučeni profesionalci.
Na panel-diskusiji su pored gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića govorili Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Tamara Jurenić, izvršna direktorka Razvojne agencije Srbije, Olivera Subotić, predsednica Foruma stručnjaka za Lokalni ekonomski razvoj i Violeta Jovanović, izvršna direktorka u NALED.
Okupljenima se obratila i Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Ona je istakla da su za svaku lokalnu samoupravu jako važne Kancelarije za ekonomski razvoj. Dodala je da bez ekonomskog razvoja na lokalu, ne može biti ekonomskog progresa u zemlji.
Uručeni sertifikati
Po završetku panel-diskusije, za 22 zaposlena u Kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj u 18 gradova i opština, podeljeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci i testiranju u 12 oblasti. Te oblasti podrazumevaju izgradnju odnosa sa poslovnom zajednicom, podršku početnicima u biznisu, podršku novim ulaganjima, saradnju sa drugim opštinama i gradovima, promociju privrede i investicije. Mirjana Mecić Marinković, iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj grada Šapca, jedna je od 22 dobitnika sertifikata.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa