20. april 2017.20. apr 2017.
GRAD ENERGETSKI UZOR HERCEGOVINI
PRIMER DOBRE PRAKSE PREUZIMAJU U REGIONU

GRAD ENERGETSKI UZOR HERCEGOVINI

Gostima iz Hercegovine posebno zanimljiv projekat toplotne izolacije stambenih zgrada, ali je bilo reči i o obnovljivim izvorima energije. Cilj nam je da ono dobro što mi radimo oni vide, a mi vidimo ono dobro što oni rade i da zajedno idemo ka tome da energiju koristimo što efikasnije, izjavio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić
Delegacija Federacije Bosne i Hercegovine posetila je u utorak Šabac da bi na primerima dobre prakse razmenili iskustva iz oblasti energetske efikasnosti. Delegaciju su činili predstavnici opština Jablanica i Konjic i Ministarstva za prostorno planiranje Federacije BiH.
Gostima iz Hercegovine posebno je zanimljiv projekat toplotne izolacije stambenih zgrada, ali je bilo reči i o obnovljivim izvorima energije. Navedeno je da su opštine Jablanica i Konjic bogate vodenim tokovima i imaju mogućnost za obnovljive izvore energije.
-Ovde su došle opštine koje su zainteresovane za oblast energetske efikanosti i obnovljive izvore energije, a imaju velike budžete. Izrazile su želju da primene znanja i iskustva iz susednih zemalja, pogotovu Srbije, odnosno Šapca koji je uradio dosta na tom polju, i da pokušaju da implementiraju nešto od toga u svojim lokalnim zajednicama. Na taj način radi se i na zapošljavanju lokalnog stanovništva i održivom razvoju zajednice. Najviše će se insistirati na energetskoj efiksanosti u stambenom sektoru, jer je tu najveći potencijal za uštede, rekao je Nihad Abraš, konsultant iz oblasti energetske efikasnosti delegacije Federacije BiH.
Slaviša Kostadinović član Gradskog veća smatra da su gradovi i opštine iz regiona prepoznali dobru praksu grada Šapca i da će u budućnosti početi da primenjuju iste tehničke mere i u svojoj sredini.
-Šabac je u ovom delu Evrope poznat po svojoj energetskoj politici. Duži vremenski period kontinuirano radimo na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Još 2009. godine počeli smo da radimo preliminarni pregled stambenih zgrada, a nedavno je osnovan Energetski fond grada. Pored stambenih zgrada i individualnih kuća ove godine planiramo da sufinansiramo i ugradnju ventila i delitelja i radimo na promociji energetske efikasnosti, rekao je Kostadinović.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić istakao je da projekat izolacije stambenih zgrada prepoznat ne samo od strane Ministarstva rudarstva i energetike, nego i od strane gradova i država u regionu.
-Trudimo se da razmenjujemo dobra iskustva i zbog toga smo pre dva meseca, u okviru projekta “Kul hiting” bili gosti Elektroprivrede Federacije BiH gde smo videli primere dobre prakse. Značajno je da komuniciramo i da svi zajedno radimo na energetskoj efikasnosti i razmenjujemo znanja. Cilj nam je da ono dobro što mi radimo oni vide, a mi vidimo ono dobro što oni rade i da zajedno idemo ka tome da energiju koristimo što efikasnije, izjavio je Nemanja Pajić.
Sastanku je prisustvovao i energetski menadžer grada Slobodan Jerotić koji je istakao da se, sem o iskustvima, na sastanku razgovaralo i o budućim projektima kao što su mreže daljinskog grejanja i projekat Toplane na biomasu, kao i primena obnovljivih izvora za proizvodnju toplote.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa