20. april 2017.20. apr 2017.
DEDA, GDE JE SABLjA
RADOSAV GRAOVAC, NEKADAŠNjI MAČVANSKI HARAMBAŠA OSTAO BEZ NAJSVETLIJEG HAJDUČKOG ODLIČJA

DEDA, GDE JE SABLjA

Godinama je njegova dragocenost, osvojena na “Hajdučkoj večeri” kraj Drine u Crnoj Bari, krasila zid kafane u Bogatiću. Kad je jednom pozajmio organizatoru tradicionalne manifestacije, Kulturnoobrazovnom centru Bogatić ni posle sudske parnice koju je dobio, nije uspeo da vrati najsvetlije hajdučko oružje i dragu uspomenu iz mladosti, osvojenu danas daleke 1968. godine
Ugledni mačvanski ugostitelj, sportista i mnogo toga još Radosav Graovac iz Glušaca, koji živi u Bogatiću, a poznatiji je po nadimku “Japin” ima danas mnogo problema, kako da rodbini, a posebno unuku Vladanu objasni kako je daleke 1968. godine na tradicionalnoj mačvanskoj manifestaciji “Hajdučko veče”, koja se održava svake godine u avgustu kraj Drine u Crnoj Bari na takmičenju za izbor harambaše osvojio drugo mesto i sablju Dimiskiju. Godinama je ovaj dragoceni trofej krasio zid njegove kafane u Bogatiću, na iskraju puta ka Zminjaku, a kada je jednom “pozajmio” organizatoru manifestacije Kulturnoobrazovnom centru Bogatić, ni posle sudske parnice, koju je dobio nije uspeo da je vrati.
Sećanje briše vreme
Godine su prolazile i mnogi su želeli da se fotografišu kraj hajdučke sablje koju je izložio na jednom zidu u kafani.
- Bila je to prava sablja, masivna u futroli obloženoj crvenom čojom. Dobio sam je za osvojeno drugo mesto. Sećam se da je za prvo tada dodeljivana hajdučka puška. Posle je sablja preuzela primat, kaže Radosav u izjavi za “Glas Podrinja” i dodaje da je ovaj dragoceni trofej osvojio u konkurenciji dvadesetak hrabrih i dobro pripremljenih mladića, od kojih su većina bili Mačvani.
- Gotovo za dlaku mi je izmaklo prvo mesto. Mi smo bili u tradicionalnim mačvanskim narodnim nošnjama s belom košuljom, čojanim pantalonama i opancima “šiljkanima”. Pobednik, izvesni profesor fizičkog iz Sarajeva nosio je beli kimono i bio bos. Odluka je “pala” u disciplini nadvlačenja klipka. On je bio znatno teži i nisam uspeo da ga “podignem”.
Naš sagovornik je tada imao 21 godinu i tek je došao sa odsluženja vojnog roka u Beogradu. Sećanje na ovaj događaj iz mladosti polako vene, a “zaborav” dodatno usložnjava činjenica da je ostao bez tada osvojene sablje.
Presuda bez izvršenja
Na insistiranje tadašnjeg organizatora “Hajdučkih večeri”, radi nekakvog snimanja i promocije tradicionalne mačvanske manifestacije sablju je “pozajmio” i više ne uspeva da je vrati.
- Sad i najrođeniji teško veruju u moju priču. Unuk pita, deda gde je sablja. Ja sam zbog toga i presavio tabak i tužio Kulturnoobrazovni centar u Bogatiću, da mi vrate sablju. Presuda je bila u moju korist ali do danas sablju nisam dobio, svedoči danas penzioner Radosav.
Na kraju nam pokazuje i presudu Opštinskog suda u Bogatiću. Tu se pod brojem 256/90 od 9. 5. 1990. godine nalaže dužniku da obavezno preda sablju poveriocu, kao i da mu plati troškove suđenja od 145 tadašnjih dinara u roku od 15 dana.
Posle toga sve je stalo, a sablju još nije dobio.
- Voleo bih da je imam. I radi dokumentovane priče i drage uspomene, zaključuje Radosav svoju ispovest za naš list.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa