ПРИПРЕМА ЗА БУДУЋЕ МАЈКЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА „Др ДРАГА ЉОЧИЋ“

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА

  • Број 3625 (20. апр 2017.)
  • М.Ф.
Школа родитељства у Дому здравља „Др Драга Љочић“, у оквиру Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију, почела је са радом 2008. године. Едукативни програм одржава се средом од 13 до 14 часова, а психофизичка припрема трудница за порођај понедељком и четвртком од 11 до 13 часова.
Родитељство је једна од најрадоснијих, али и најодговорнијих одлука у животу. Без обзира колико добро и детаљно да се припреме за овај задатак, будуће мајке нису у потпуности свесне да долазак бебе умногоме мења начин живота.
- Наша жеља је да трудницама понудимо место где ће се осећати сигурно и пријатно, где ће упознати људе који им могу помоћи знањем и саветима. Нудимо едукативне припреме о току порођаја и правилној исхрани, о здравом начину живота, о нези и рекреацији. Такође, припремамо будуће мајке за порођај и долазак бебе. Полазнике упознајемо и са данима после порођаја, бабинама, са улогом родитеља, исхраном породиље, са негом и исхраном новорођенчета, техникама дојења, превенцијом маститиса, негом пупчаног патрљка и широким повојем, каже Данијела Марковић, главна патронажна сестра.
Програм обухвата пет предавања са радионицама. Средом се организују предавања на теме као што су: физиологија трудноће, порођај, први дан код куће, основи психофизичке припреме за порођај, значај оралног здравља, дојење, нега, раст и развој новорођенчета. Предавачи су педијатри, гинеколози, психолози, стоматолози и патронажне сестре.
- Радиоице подразумевају демонстрације купања новорођенчади и негу. Жеља нам је да се што више трудница укључи у нашу школу да би се едуковале и боље припремиле за највећу и најзначајнију улогу у животу – родитељство. Не можемо се похвалити присуством очева и њиховом заинтересованошћу, али ни труднице не долазе у очекиваном броју. Обично се ослањају на литературу, интернет, на помоћ мајки и бака, или искуство пријатељица. Овим путем их позивамо да се укључе у нашу школу. Свака трудноћа и порођај представљају индивидуално, непоновљиво и неупоредиво искуство, а свака беба је личност за себе. Наше полазнице могу да науче како да препознају промене у трудноћи и после порођаја, као и потребе бебе, како би адекватно могле да помогну себи и њој, додаје Данијела.
Патронажне сестре су максимално посвећене својим полазницама. У оквиру Школе родитељства психофизичка припрема за порођај раде, уз сагласност гинеколога, са трудницама од 28 недеље.
- У Школу родитељства долазим од седмог месеца. Много ми значи, с обзиром да сам прворотка. Имала сам само опште информације, а овде сам се упознала са детаљима који су јако битни за прве кораке у родитељству. Пријатно сам изненађена овим активностима Дома здравља, лекари и патронажне сестре су дивни. Ово је фантастично искуство. Апелујем на све трудне суграђанке да се укључе у ову школу, јер се овде, осим што стичемо неопходна знања, дружимо и подржавамо једне друге, каже Тамара Пејић, која је узбуђена, али и спремна за дечака Димитрија.
Будуће мајке могу се да се пријаве у Школу родитељства позивом на број телефона 015 363659, или мејлом трудноцаЖдзсабац.орг.рс