ТРАДИЦИОНАЛНА УСКРШЊА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА „КРУГ 10“ ОКУПИЛА ВЕЛИКИ БРОЈ ШАПЧАНА

ТОПЛИНА УМЕТНИЧКЕ ДОБРОДОШЛИЦЕ

  • Број 3625 (20. апр 2017.)
  • О. Г.
На Велики четвртак у Галерији Удружења „Круг 10“ окупио се велики број Шапчана који су присуствовали отварању ове традиционалне изложбе.
- Ускрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот. То је дан који треба сви да проведемо са пријатељима, са особама које су нам драге, са својом породицом, пре свега. То је дан радости и за децу која се играју ускршњим јајима. То је симбол новог живота, полета и благостања – рекла је Ружица Леонтић отварајући традиционалну Ускршњу изложбу Удружења „Круг 10“
Овога пута, поред тридесет пет слика од двадесет аутора, пажњу су привукла и осликана ускршња јаја. Деца су им се највише обрадовала али и одрасли. Нико није изашао без поклона.
- Теже је осликати јаја него насликати слику јер није равна површина. За осликавање сам користила гушчија пера. Потребна је велика припрема у коју спада бушење, издувавање, затим осликавање, заштита, одабир постоља. Има пуно посла али то је велики изазов за нас сликаре – нагласила је Светлана Бурсаћ.
Да су Окупљања у „Кругу 10“ нешто најлепше што има град Шабац, мишљења је проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности.
- Поред топле и дивне атмосфере зидови галерије увек су украшени изузетно квалитетним и добрим сликама повезаним тематски, делимично филмски, са једном дозом мира, симетрије, ренесансне опуштености и елоквентости. То готово сваки рад показује. „Изенхајмски олтар“ Матијаса Гриневалда са тим најтрагичнијим распећем у историји сликарства и најлепшим васкрсењем некако су ми синоним за ову изложбу јер гледајући ова дела и украшена и обојена ускршња јаја подељена деци ми знамо да је заиста стигао Ускрс – истакла је проф. Иванка Трифуновић.
Топлину уметничке добородошлице после Пролећне изложбе донела је и ова, која по речима председнице Светлане Цеце Жегарац, представља својеврстан девети рођендан.