ПАТУЉАСТИ ЗЕЦ КАО КУЋНИ ЉУБИМАЦ

Весели уништитељ покућства

  • Број 3625 (20. апр 2017.)
  • М.М.
Патуљасти зечеви су врло симпатични глодари и лако привуку пажњу и интересовање за њих. Међутим, ако се одлучите да вам то буде нови љубимац прво се добро информишите о њима.
Иако им нису потребни посебни услови за држање врло лако се може десити да поједу све што им се нађе на путу. Посебно треба водити рачуна о кабловима, често страдају теписи, а ни обућа им није мрска. Због тога је потребно доста стрпљења и времена ако желите да вам вам ова крзнена лоптица постане нови члан породице.
-Патуљасти зечеви су јако мале грађе и ситних ушију. Расту до два килограма, а животни век им је у просеку око 10 година. Могу да буду пуштени по кући или да буду у кавезу, или нечему другом импровизованом, али је неопходно да један део дана могу слободно да се крећу, објашњава Тамара Радовић, власница пет-шопа.
Веома су чисти, сами воде рачуна о хигијени своје длаке и купање се не препоручује. Простирку им треба мењати редовно, да увек буде сува, и није добро да, уколико су у кавезу, дно буде жичано.
-Веома су живахни и паметни. Уз мало труда могу се чак и дресирати. Исхрана треба да им буде што разноврснија и у умереним количинама, да се зец не би много угојио. Највише воле сено, а уз то једу и зрневље, различито воће и поврће. Обавезно је да увек имају и свежу воду, наводи наша саговорница.
Постоји више врста патуљастих зечева и много комбинација боја. Заблуда је да их треба носити за уши. Иако су дружељубиви, нису увек расположени за мажење. Добро је да увек имају нешто доступно за грицкање.