27. april 2017.27. apr 2017.
Novi podsticaji za poljoprivrednike

FINANSIJSKA POMOĆ STOČARIMA

Naročita novina: podsticaj za izgradnju objekata u primarnoj stočarskoj proizvodnji. Prvi put podrška za nabavku novih traktora u visini od 50 do 65 procenata. Novi pravilnik i za podsticaj mladima koji žive u ruralnim sredinama
Poljoprivredni proizvođači će od ove godine imati pravo na nove subvencije. Najviše promena u podsticajima za ruralni razvoj. Osim pomoći za investicije u primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju objavljeni su pravilnici za podsticaje za izgradnju i opremu objekata. Naročita novina je podsticaj za izgradnju objekata u primarnoj stočarskoj proizvodnji. Novi pravilnik je i za podsticaj mladima koji žive u ruralnim područjima a podsticaj je određen i za nabavku novih voćarsko-vinogradarskih i povrtarskih traktora. Nove subvencije usmerene su najviše ka oporavku srpskog stočarstva, kaže stručnjak Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu Zoran Beljić.
-Ako je u pitanju podsticaj za izgradnju objekata i nabavku opreme za te objekte visina podsticaja je od 50 pa do 65 procenata, 50 procenata je za grad Šabac, opštine Vladimirci i Koceljeva dok je za Bogatić taj podsticaj 65 procenata od vrednosti investicije. Bogatić spada u opštine sa otežanim uslovima. Postupak za ostvarenje podsticaja postiže se podnošenjem zahteva Upravi za agrarna plaćanja. Uz zahtev je potrebno priložiti račun-otpremnicu, fiskalni isečak a ako se nabavlja oprema onda i garantni list. Što se tiče same vrste podsticaja to su u stočarskoj proizvodnji podsticaji za izgradnju objekata za smeštaj životinja: goveda, svinja, ovaca i koza, zatim za nabavku nove opreme za te objekte. Pored izgradnje objekata za domaće životinje imaće pravo poljoprivrednici na sporedne objekte na ekonomskom dvorištu. Recimo za smeštaj stajnjaka čvrstog ili tečnog, objašnjava Beljić
Pored osnovnih dokumenata, za izgradnju u primarnoj stočarskoj proizvodnji mora se dostaviti ugovor sa izvođačem radova. Izvođač radova dužan je da dostavi građevinsku knjigu, okončanu situaciju. Osim te dokumentacije, kada završi objekat, dužan je da dostavi rešenje o upisu u registar objekata u skladu sa Zakonom. To znači da proizvođač mora registrovati farmu za držanje određene životinje. Potrebna su i uverenja o izmirenim poreskim obavezama u koje spadaju i penziono i socijalno.
- Bitno je da se zemljište i objekat vode na ime nosioca domaćinstva ili da su iznajmljeni na minimum pet godina. Zahtevi se podnose od 15. aprila pa do 15. oktobra, s tim da računi mogu biti od 16. oktobra protekle godine pa do podnošenja zahteva. Što se tiče pojedinačnog računa ako je za materijal ili za nabavku opreme, ne može biti manji po računu od 50.000 dinara a gornji limit visine podsticaja je 8.000.000 dinara, naglašava Zoran Beljić.
Prvi put je podrška za nabavku novih traktora, takođe u visini od 50 do 65 procenata. Postupak se razlikuje jer se raspisuje javnim pozivom koji raspisuje Uprava za agrarna plaćanja. Poziv je već upućen a rok za podnošenje prijava je od 10. aprila do 19. maja. Radi se o nabavci novih voćarsko-vinogradarskih i povrtarskih traktora maksimalne snage do 100 kilovata. Pravo da se jave na konkurs imaju poljoprivrednici koji imaju najmanje 0,5 hektara jagodičastog voća ili hektar ostalog voća ili jedan hektar pod povrtarskim kulturama. Bitno je da poljoprivrednici znaju da se ne priznaje kupovina unapred već tek po odobrenim sredstvima. Najviši iznos subvencije će biti 1.800.000 dinara.
Podsticaj mladima koji žive na selu je još jedna novina zanimljiv je jer je visina podsticaja 75 procenata od vrednosti investicije. Takođe je moguće ostvariti putem konkursa Uprave koji se očekuje tokom narednog meseca. Najviše se odnosi na nabavku nove opreme i mehanizacija kao i nabavku kvalitetnog priplodnog materijala, opreme u pčelarstvu, nabavku opreme za navodnjavanje. Pravo da konkurišu imaju mladi od 18 do 40 godina.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa