27. april 2017.27. apr 2017.
VEŠTINE STEČENE ZNANjEM
UČENICI OŠ „MAJUR“ PRIKAZALI RAD LEGO ROBOTA

VEŠTINE STEČENE ZNANjEM

Pored učenika, roditelja, gostiju iz drugih škola prezentaciji prošlog četvrtka prisustvovali i članovi „Rotari kluba“ Šabac koji su nedavno donirali lego komplet i obezbedili obuku u Istraživačkoj stanici „Petnica“
Za sticanje znanja i veština u veoma kratkom vremenskom roku potrebno je posvećenosti, ljubavi i volje. To su prošlog četvrtka pokazali i učenici OŠ „Majur“ iz Majura. Zahvaljujući nedavnoj vrednoj donaciji „Robotom do znanja i veština“ „Rotari kluba“ Šabac, „Rotari kluba“ Valjevo, „Rotari E-kluba“ i Rotari distrikta Crna Gora i Srbija, u vidu lego robotskog kompleta, deca su imala priliku da savladaju osnovne veštine izrade i programiranja robota i automata.
- Robot mnogo znači ne samo za nastavu fizike, pošto je dodeljen za kabinet fizike, nego i za nastavu informatike, programiranja i matematike. Pošto ima širok spektar mogućnosti koji može da se prikaže, mi ćemo pokazati neke, a posle ostaje na deci da oni dalje isprobavaju – rekla je prof. fizike Tatjana Cvejović prošlog četvrtka na prezentaciji onoga što su deca do sada savladala.
Želja da sazna nešto više o programiranju privukla je Andreja Šestića, učenika VII4, predmetu koji mu je otvorio vrata novih neiscrpnih znanja.
- Ovaj program je bio dosta zanimljiv za početnike. Solidno smo se snašli. Imali smo par komplikacija ali ništa strašno. Sve smo ih rešili. Bilo mi je mnogo zanimljivo da otkrijem kako je neko sve ovo smislio, kako funkcioniše. Nastaviću da se bavim ovim jer želim da unapredim programiranje, kao i robotiku. Kompjuteri se brzo razvijaju tako da je programiranje trenutno veoma važno. Zbog toga bi mnogi trebalo da savladaju bar osnovne stvari – poručio je Andrej koji je na nedavno održanom Državnom takmičenju iz fizike osvojio prvo mesto.
Svoja znanja, stečena na obuci u Istraživačkoj stanici „Petnica“ zajedno sa Andrejem, svojim zainteresovanim drugarima nesebično prenosi i Marija Stjepanović, učenica VI2.
- Bilo nam je jako zanimljivo. Od obuke u Petnici do danas naučili smo mnogo više. Interesantno mi je to što radi robot, tačnije što možemo da ga programiramo da uradi ono što isplaniramo. Kako više predmeta ulazi u sam rad informatika, fizika, tehničko, još je zanimljivije. Stečeno znanje i ono koje svakim danom sve više razvijamo prenosimo i prenosićemo svojim drugarima – poručila je Marija.
Prezentaciji naučenog prisustvovali su i članovi „Rotari kluba“ Šabac koji su izrazili zadovoljstvo što je na ovaj način započeto i obeležavanje sto trideset godina postojanja škole.
- Mi smo dali donaciju u četiri škole, a ovo je prva škola koja je pokazala šta su do sada postigli. Čast mi je da baš obeležavanje sto trideset godina škole počinje ovom donacijom „Robotom do znanja i veština“. Akciju ćemo nastaviti. Nadamo se da će biti toga još - rekla je Danica Milovanović, predsednica „Rotari kluba“ Šabac.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa