27. april 2017.27. apr 2017.
SENZORNA SOBA

SENZORNA SOBA

U OŠ „SVETI SAVA“ POČEO UPIS PRVAKA ZA ŠKOLSKU 2017/2018. GODINU

SVE ZA DECU

Stručan nastavni kadar, logopedski kabinet, kabinet za psiho-motornu reedukaciju, sala za korektivno-preventivne vežbe, senzorna soba, didaktička sredstva, prostrano dvorište nude više nego prijatan ambijent za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju
Kao i u svim osnovnim šabačkim školama tako i u OŠ „Sveti Sava“ u toku je upis prvaka za školsku 2017/2018. godinu. Namenjena obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju ova škola prilikom upisa od potrebnih dokumenata traži mišljenje Interresorne komisije uz preporuku za obrazovanje u ovoj školi, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu i izvod iz matične knjige rođenih.
- Svaka škola trudi se da obezbedi što bolje uslove i kadar. Stručni nastavni kadar svih profila pokriva sve vrste smetnji kod dece. Kabineti su adekvatno opremljeni tako da imamo logopedski kabinet, kabinet za psiho-motornu reedukaciju, salu za korektivno-preventivne vežbe i od prošle godine senzornu sobu. Samim tim zastupljeni su kadrovi logoped, somatoped i oligofrenolog. Takođe, posedujemo veliki broj didaktičkog materijala koji je namenski pravljen za decu sa smetnjama u razvoju. Učenici trećeg razreda ove školske godine rade po metodi Marije Montesori tako da su i metode drugačije u odnosu na metode koje se realizuju u redovnoj školi – kaže direktorka škole Snežana Radovanović.
Školovanje je u pravom smislu reči besplatno. Za učenike i njihove roditelje koji su u većini slučajeva pratioci obezbeđen je prevoz. Za decu su obezbeđeni i besplatna užina i udžbenici.
- Trudimo se da sveske i pribor budu besplatni, a za to tražimo donatore. Ono što je, da kažemo, jedina obaveza je učenički dinar od koga se jedan deo odvaja za osiguranje svih učenika, a drugi za poboljšanje kvaliteta samog rada. I tu imamo iznimke pa tako ne uplate sva deca ali su sva osigurana kao i u ostalim školama.
Poslednjih pet-šest godina zaposleni u školi trude se da decu uključe i u društvene tokove pa za njih organizuju posete raznim institucijama, ustanovama kulture i slično.
- Treba da budu vidljivi, prepoznatljivi. To su deca kao i sva druga deca samo što svoje potrebe ostvaruju na neki drugi način. Raduju se svakoj poseti, a roditelji su prezadovoljni jer su shvatili da nije teško izaći sa njima u grad i prošetati, otići na sladoled u poslastičarnicu. Najvažnije je da shvate da ništa nije sramota, da ne treba da se kriju i da su to jednostavno deca kao i sva druga.
Prostrano travnato dvorište, sprave za fizičke aktivnosti, korektivno-preventivne igre, ali i relaksaciju i opuštanje na odmoru, doprinose sveopštoj domaćoj atmosferi.
- Većina naše dece nema uslova za tako nešto niti u svom dvorištu, niti u okruženju. Tu se opet pojavljuje problem odvođenja i dovođenja. Namera nam je da ukrasimo dvorište sa još više korisnih sprava tako da smo nedavno konkurisali i na inostranom konkursu. Trenutno čekamo odgovor.
Trudeći se da prate i redovne škole koje organizuju raznovrsne kampove u OŠ „Sveti Sava“ organizuju se radionice.
- Dete kome je posvećena pažnja, sa kojim se radi na stručan način, svakako je zadovoljno dete. Samim tim kada je zadovoljno onda se i oseća prijatno i ugodno. Tako i tokom letnjeg raspusta uvek imamo neku ideju za radionice. Tako su prošlog juna i avgusta u vreme letnjeg raspusta defektolozi radili sa određenom grupom dece. Imamo još mnogo ideja kada je u pitanju ne samo pomoć deci nego i njihovim roditeljima. Npr. svojevrstan servis tipa ako roditelji treba negde da odu a nemaju gde da ostave decu ili ako žele da izađu u večernjim časovima. Nadam se da ćemo ih sve realizovati – poručila je direktorka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa