27. april 2017.27. apr 2017.
BOJAN NEŠIĆ, UČENIK EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE, POBEDNIK REPUBLIČKOG TAKMIČENjA IZ STATISTIKE

Zlatnih sto bodova

Na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz statistike u organizaciji Zajednica ekonomskih škola maturant Ekonomsko-trgovinske škole Šabac Bojan Nešić osvojio je prvo mesto. Višestruki republički prvak iz matematike i istorije u konkurenciji dvadeset šest ekonomskih škola prvi je takmičar koji je osvojio maksimalnih sto bodova od osnivanja takmičenja iz statistike pre šest godina.
- Za ovo takmičenje pripremao sam se više meseci zajedno sa svojom profesorkom. Statistiku volim. Voleo sam je i pre nego što sam je dobio kao zvanični školski predmet. Bio sam siguran u svoje znanje, tako da mi nije bilo teško. Kada smo čuli rezultate bili smo prezadovoljni, mada sam već pre toga, čim sam uradio test, znao da sam na vrhu. Da bi se ostvario jedan ovakav uspeh, mora da se poklopi veliki broj činilaca, to nije lako. Treba da imate ljubav prema predmetu, želju, da dovoljno radite, postavite sebi ciljeve i na samom takmičenju imate dobru koncentraciju i psihološku pripremu. Nemam tremu, ovo je moja šesta republička nagrada. Profesori i drugovi očekuju uspeh i dobre rezultate, tako da ovo nije iznenađenje – rekao je Bojan.
Test se sastojao iz teorijskog dela, rešavanja zadataka i interpretacije rezultata. Za zadatke je, kao i prethodnih godina, bio zadužen Ekonomski fakultet u Beogradu. Ova činjenica, kao i podatak da je drugoplasirani iz uvek rivalske Prve ekonomske škole imao tri boda manje, ide u prilog tome koliko su zadaci bili zahtevni.
- Bojanov uspeh je ogroman. Test je kompleksan, deset zadataka sa po nekoliko zahteva, neki su bodovani i sa pola boda, a Bojan nije izgubio nijedan. Neverovatno je da komisija nije ni u interpretaciji zadataka pronašla nijednu grešku, jer je ta interpretacija ipak lična. Bojan je izuzetan takmičar. Nakon izrade zadataka rekao mi je da ima u jednom zadatku odstupanje od 0,01 %, a sve ostalo mu je tačno. I zaista, kad je asistent prišao da mu čestita, rekao je: „Uradio si bez greške“ – istakla je prof. Vesna Aleksić, Bojanov mentor.
Zahvaljujući ovom uspehu Bojan je oslobođen polaganja prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu. Već sada ima sto tri boda i očekuje da bude prvi na rang-listi. Njegovim uspehom ponose se škola, direktor Velimir Kuzmanović i predmetna profesorka Vesna Aleksić.
Zbog svega onoga što je za protekle četiri godine kao učenik odeljenja IV1 ekonomskog obrazovnog profila postigao zahvaljujući samopouzdanju, marljivosti, inteligenciji i znanju ne sumnjamo da će i kao budući student blistati istim zlatnim sjajem.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa