4. maj 2017.4. maj 2017.
NEMA DRUGOG VREMENA ZA KULTURU
ZA PROJEKTE U KULTURI OD MINISTARSTVA 6,6 MILIONA DINARA

NEMA DRUGOG VREMENA ZA KULTURU

Podržani projekti koji se tiču kako savremenog stvaralaštva tako i kulturnog nasleđa
Povodom projekata ustanova kulture za koje su osvojili novac na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, u sredu 3. maja, održana je konferencija u Dunjića kući. Šabačke ustanove kulture su na ovogodišnjem konkursu osvojile 6,6 miliona dinara što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. O programima koji će biti finansirani, govorio je član Gradskog veća Igor Marsenić, direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić, direktor Narodnog muzeja Marko Bingulac, predstavnik Međuopštinskog istorijskog arhiva Radomir Petrović i direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Završeni su ovogodišnji konkursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, naše ustanove kulture su ostvarile izuzetan rezultat i povukle značajna sredstva. Podržani su projekti koji se tiču kako savremenog stvaralaštva tako i kulturnog nasleđa, istakao je član Gradskog veća Igor Marsenić i dodao:
-Ono što bih hteo da naglasim ovim putem je da u javnom govoru postoji jedna rečenica koja se vrlo često koristi i mene prilično zabrinjava, a glasi: ”Nije vreme za kulturu”. Ta rečenica, nije tačna jer nema drugog vremena za kulturu osim ovog u kojem trenutno živimo, a drugog vremena nećemo imati. Druga stvar koja je važna da se napomene je da se ova rečenica ponavlja u našem javnom govoru otprilike od kako smo napravili državu 1804. godine. Da je ta rečenica bila toliko dominantna u javnom diskursu, mi verovatno nikada ništa ne bismo napravili, jer uvek ima nekih važnijih stvari. Srećom, uvek je bilo pregalaca i ti pregaoci su menjali stvari i donosili dodatne vrednosti. Zato ipak postoji tradicija, postoje neka ostvarenja iza nas i postoje neke osnove da možemo da pretpostavimo da ćemo i dalje imati stvaraoce, ustanove i institucije koje će te stvaraoce i njihovo stvaralaštvo pratiti.
Od 2007. do 2017. godine Biblioteka šabačka je od Ministarstva kulture na raznim konkursima u više oblasti do sada dobila oko 46 miliona.
-Jedan od načina da radimo bolje i više bio je da se javljamo na konkurse Ministarstva kulture i to od 2007. godine. Prvi konkurs na kojem smo učestvovali bila su početna sredstva za gradnju Aneksa. Gradio se godinama i hvala Bogu završen je. Moje veliko zadovoljstvo je što ove godine završavamo konzervaciju starih i retkih knjiga. To je posebna zbirka u kojoj imamo 465 knjiga. Od tih knjiga po proceni stručnjaka iz laboratorije u Narodnoj biblioteci Matici Srpskoj trebalo je da se konzervira određeni broj knjiga i ove godine pošto smo dobili 1.613.000 ove godine na konkursu za konzervaciju i restauraciju fonda mi ćemo u ovoj godini imati 239 knjiga koje su prošle konzervaciju i restauraciju, i dva časopisa – ističe Sonja Bokun Đinić.
Kustosi Narodnog muzeja tradicionalno učestvuju na projektima na konkursu Ministarstva kulture i od njih dobijaju sredstva. U toku proteklih godina osim sredstava dobijenih za konzervaciju, Ministarstvo kulture uložilo je i u stalnu postavku koju je Muzej otvorio 2015. godine.
-Ove godine odobren je projekat muzejskog savetnika Tatjane Marković “Savremeno stvaralaštvo” vezano za Oktobarski salon, a drugi projekat koji je odobren odnosi se na arheološka istraživanja od muzejskog savetnika Momira Cerovića, a odnosi se na arheološko istraživanje Starčevačko-vinčanskog lokaliteta koji se nalazi u selu Desić. Vrednost projekta Tatjane Marković je 300.000 dinara, a vrednost projekta Momira Cerovića je 700.000 dinara. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture, a takođe i mojim dragim kolegama i nadam se da ćemo nastaviti sa dobijanjem sredstava – naveo je Marko Bingulac.
Ministarstvo kulture je takođe prepoznalo i značaj projekta iz muzičke umetnosti, o čemu svedoči izjava direktorke Kulturnog centra.
-Htela bih da se zahvalim Igoru Marseniću od koga je krenula inicijativa za projekat kada je muzička umetnost i muzička kultura u pitanju. Zahvaljujem se i Ministarstvu kulture koje dugi niz godina daje novac za nagradu “Laza K. Lazarević”. Prepoznat je rad mojih kolega Filipa Kovačevića i Katarine Janković Popović koja je napravila projekat i to je prvi put da se jedna vrsta projekta iz muzičke umetnosti finansira iz sredstava Ministarstva kulture. To je projekat koji smo mi prošle godine započeli sa inicijativom u cilju da se, pored muzičkog Uskršnjeg rok maratona koji je ove godine bio 18. po redu, paralelno sa tim obeleži priča o Miomiru Grujiću Fleki koji je kao slikar, muzičar i alternativni umetnik bio značajna ličnost – istakla je Sonja Petrović Jagić.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa