4. maj 2017.4. maj 2017.
Inflamatorne bolesti creva u sve većem porastu

RANO DIJAGNOSTIKOVANjE OD PRESUDNOG ZNAČAJA

Prošlog četvrtka, u Klubu Opšte bolnice Šabac, održano je predavanje “Ulcerozni kolitis”. Gost na predavanju bila je ass. dr Dragana Mijač sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.
Ulcerozni kolitis je sve učestalije inflamatorno oboljenje creva koje zahvata debelo crevo. Karakteriše se prisustvom specifičnih ulceracija i erozija na sluzokoži. Nepoznat je tačan uzročnik, ali postoje brojni životni faktori koji se smatraju odgovornim za nastanak bolesti: genetski faktori, faktori životne sredine, autoimune bolesti i sl.
-Ovu temu smo izabrali zato što je u poslednjih desetak godina porast ove bolesti svuda u svetu, a kod nas se nažalost još uvek kaska sa dijagnozom, što je jako bitno za lečenje ove bolesti. Vrlo je važno da se na vreme postavi dijagnoza. Danas smo ovde da popričamo o simptomima i karakteristikama ove bolesti, kako bismo što ranije postavili dijagnozu - ističe Dragana Mijač.
Simptomi ulceroznog kolitisa su konstantna dijareja sa primesama krvi i sluzi, bolovi u trbuhu, izražena malaksalost, slabost, a nekada i povišena temperatura propraćena bolovima u zglobovima. Bolest se javlja u bilo kom životnom dobu, a najčešće između 15. i 35. godine. Oboljenje je podjednako zastupljeno kod oba pola.
-Ponosni smo što se doktorka Dragana Mijač odazvala našem pozivu jer su inflamatorne bolesti creva u sve većem porastu. Mi ćemo ovim predavanjem praktično zaokružiti jednu celinu o bolestima creva, koje su jako bitne za naše lekare kako bi na vreme prepoznali simptome i uputili svoje pacijente gastroenterolozima u cilju sprečavanja komplikacija – navela je direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” Jasmina Stanković i istakla da će osoblje Doma zdravlja nastaviti sa tradicijom pozivanja profesora sa tercijarnog nivoa, jer će se samo tako podići nivo kvaliteta zdravstvenih usluga na najviši mogući nivo.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa