4. maj 2017.4. maj 2017.
Prevazilaženje rodnih stereotipa
OBELEŽEN DAN DEVOJČICA U ŠAPCU

Prevazilaženje rodnih stereotipa

Međunarodnoj manifestaciji Dan devojčica, održanoj u devetnaest gradova u Srbiji, prošlog četvrtka pridružio se i Šabac. Njenu realizaciju podržala je nemačko-srpska razvojna saradnja kroz projekte „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koje realizuje GIZ sa svojim partnerskim ministarstvom.
- Dan devojčica ima za cilj da se devojčice/devojke osnaže da prilikom odabira svojih profesija i budućih zanimanja rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima i prevazilaze rodne stereotipe. Osnovna škola „Jevrem Obrenović“ kao mentorska škola iz oblasti profesionalne orijentacije još pre šest godina inicirala ovu aktivnost u kojoj učestvuju i druge škole. Mi smo ovoga puta vodili dvadeset devojčica u „Galeb group“ gde su se upoznale sa zanimanjima koja su tipično muška, a uspešno ih vode žene - liderska, inženjerska, zanatska, mašinska i sl. – rekla je Snežana Mraović, psiholog.
Pored devojčica iz „Jevremove“ škole prepune utisaka bile su i njihove vršnjakinje iz OŠ „Janko Veselinović“ koje su posetile Biblioteku šabačku, OŠ „Nikolaj Velimirović“ koje su obišle „Auru“ i firmu za preradu sirove hrane „Koren, list i plod“. Pridružile su im se i učenice iz OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ iz Prnjavora obilaskom veterinarske stanice.
Od 2011. godine, kada je Dan devojčica prvi put organizovan u Srbiji, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od 9.500 devojčica i devojaka. Ove godine oko 1.000 devojčica i devojaka iz šezdeset osnovnih škola, dvadeset srednjih i pet Kancelarija za mlade posetilo je četrdeset preduzeća, dvadeset srednjih škola i pet fakulteta.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa