11. maj 2017.11. maj 2017.
PILOTPROJEKAT NOVOG OBRAČUNA CENA IZNOŠENjA SMEĆA ZA PRAVNA LICA

PRAVIČNIJE ZA VEĆE UŠTEDE

Odnošenje smeća privrednim subjektima na teritoriji grada Šapca obračunavaće se na nov način. Umesto dosadašnjeg obračuna po kvadraturi poslovnog prostora, sada će se naplata vršiti po utrošku, odnosno zapremini posude u koju se smeće odlaže. Radi se o pilot projektu koji će prvih nekoliko meseci biti proban u nekim preduzećima da bi se videli njegovi efekti. Šabac je prvi grad u Srbiji koji uvodi ovakav vid olakšica za privrednike.
-Količina smeća izražava se preko zapremine i to će biti osnova obračuna. Prvi preduslov će biti da svaki korisnik ima svoju tipsku posudu, a drugi da se te posude uklone sa javnih površina. Zavisno od tipske posude biće obračunate cene, objašnjava direktorka JKP “Stari grad” Snežana Đokić.
Pravna lica će za iznošenje smeća četiri puta mesečno plaćati 530 dinara za posude od 120 litara, 1.060 dinara za posude od 240 litara ili 4.810 dinara za kontejnere zapremine 1,1 metar kubni. Kontejneri zapremine 5 metara kubnih iznosiće se po pozivu po ceni od 6.610 dinara.
Predsednik Privrednog saveta grada Šapca Zoran Tošić ističe da su se uvek zalagali da se usluga plati onoliko koliko posla ima, a ne po drugim parametrima. Na sastanku Privrednog saveta je dogovoreno da se na pilot projektu ispita sve da bi kasnije primena bila lakša.
-Svakako očekujemo pozitivne efekte novog načina obračuna cena. Privrednici su navodili da je dosadašnji način bio veoma nepovoljan, pogotovu za one firme koje imaju velike skladišne prostore, gde se samo čuvaju stvari, a ne stvara se nikakvo smeće. Sada će obračun biti mnogo pravičniji i privrednici će imati značajne uštede. Pored toga, biće stimulisani da upravljaju otpadom i ono što je za reciklažu neće bacati nego će odlagati tamo gde je i predviđeno, naveo je Tošić.
Ideja za ovaj način podrške lokalnoj privredi je, nakon Privrednog saveta, podržana i od strane članova Gradskog veća.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa