11. maj 2017.11. maj 2017.
IGOR JURIĆ, OSNIVAČ FONDACIJE „TIJANA JURIĆ“:

Niko nije siguran

Fondacija se zalaže za uvođenje kazne doživotnog zatvora za
ubice dece i izvršioce zločina nad bremenitim ženama
Lična tragedija naterala je Igora Jurića, osnivača Fondacije „Tijana Jurić“, da mladima, njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima, ukaže na sve pošasti koje vrebaju u društvu, a kojima kumuje savremena tehnologija putem interneta i sveprisutnijih društvenih mreža poput Fejsbuka.
Bezbednost dece je odgovornost svih nas
- Bezbednost dece je odgovornost svih nas. Zato se Fondacija zalaže za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece i izvršioce zločina nad bremenitim ženama. Ukoliko Vlada Republike Srbije ne prihvati predlog promene Krivičnog zakona, koji je predat predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, krenućemo sa građanskom inicijativom i prikupljanjem potpisa. Jedan od dvadeset navedenih gradova u kojima ćemo prikupljati potpise, ako dođemo do toga je i Šabac – rekao je Igor Jurić okupljenima prošlog četvrtka u Svečanoj sali Šabačke gimnazije.
U misiji čiji je prioritet bezbednost dece Fondacija se zalaže za izmenu loših zakonskih odredbi uvođenjem „Tijaninog zakona“ i kazne doživotnog zatvora. Jedan od velikih projekata je i uvođenje Nacionalnog registra nestalih lica, za koji se nadaju da će dobiti podršku Ministarstva unutrašnjih poslova.
- Tijanin slučaj je u medijima bio jako zastupljen. Ali, gotovo u isto vreme nestala je i devojčica maltene istih godina Ivana Podraščić iz Beograda. O njoj je pisalo tek nekoliko medija. Kao Tijanin otac video sam veliku nepravdu. Ne želim da se za jedno dete traži više iz bilo kog razloga. Dete je dete. Zbog toga smo rešili da pokrenemo jedan ovakav sajt ne bismo li aktivirali društvo u slučaju nestanka bilo kojeg deteta.
Ukradena bezbednost
Kako je prevencija najvažnija, Fondacija programima poput „Tijana klik“, „Stop trgovini ljudima“, „Ukradena bezbednost“ i predstavom „Krivac je tamo negde“ nastoji da edukuje kako mlade tako i njihove roditelje, nastavnike, profesore. Tribina „Ukradena bezbednost“ koju je Fondacija krajem prošle godine uvrstila u listu edukacija za kratko vreme postala je veoma tražena zbog tematike o kojoj se u Srbiji retko govori.
- Ne možeš detetu da zabraniš internet jer je on svuda oko nas. Statistika kaže da je roditeljima, informatički polupismenim, u proseku potrebno četiri sata da bi blokirali neke sajtove, dok je jednom mlađem detetu potrebno dva sata da bi razbilo istu tu zaštitu. Jedino rešenje je sticanje poverenja deteta, pružite im dovoljno informacija, izgradite kvalitetan odnos, odnos kojim možete jedni drugima pomoći.
Onlajn zavođenje
U odnosu na period od pre pet godina, prisutan je trend porasta korisnika interneta sve niže starosne dobi. Veliki broj dece masovno se uključuje na društvene mreže, istovremeno nespremne da se suoče sa osnovnim opasnostima koje vrebaju u virtualnom svetu. Jedna od najopasnijih zloupotreba je „onlajn zavođenje“, odnosno pedofilija.
- Kada su u pitanju pedofili morate znati da u devedeset odsto slučajeva ne gledaju pol. Ono što im je važno su vaše godine. Takođe morate znati da njihov atak kreće na jedan način. Jedva čekaju da vide fotografije koje obično okače roditelji kada se vrate sa letovanja. Tako besplatno dobiju stvar na koju se samozadovoljavaju. Razmenjuju fotografije, potom gledaju kako se deca skidaju, video materijale. Kasnije im je taj deo prevaziđen. Zatim gledaju odnose odraslih sa decom, odraslih sa bebama. Onda žele to i da dožive. Tada mladi postaju potencijalna žrtva. Taj proces je u devedeset odsto slučajeva.
Pokazalo se da dečaci i mladići znaju da budu mnogo naivniji. Zbog toga i oni postaju, kao i devojčice, žrtve pedofila, ali i ucenjivača kojima je glavni cilj da iznude novac kako snimci skidanja ne bi dospeli u javnost, bili prosleđeni roditeljima, prijateljima.
U virtualnom svetu zamki je previše. Lažna predstavljanja, zloupotreba ličnih podataka, vrbovanja u sekte. Zato je potreban veliki oprez i prvenstveno svest da niko nije siguran.
samo pet dolara
- Prelepa trinaestogodišnja devojčica bila je sa porodicom na letovanju u Grčkoj. Slikali su se, a ona je fotografije okačila na Fejs. Kako je bila omiljena u školi padali su lajkovi. Nedelju dana bila je srećna i zadovoljna. Po povratku u Leskovac, posle deset dana, porodično su krenuli u kupovinu. U centru Leskovca na bilbordu ugledali su fotografiju svoje ćerke u kupaćem kostimu. Blago rečeno, bili su šokirani. Odmah su potražili agenciju, odnosno vlasnike tih bilborda. Oni su im rekli da su bilborde samo iznajmili. Došli su do kompanije iz Srbije koja se bavi proizvodnjom kupaćih kostima. Šta su oni uradili? Oni su sasvim slučajno bili na Fejsbuku, gledali fotografije i pronašli fotografiju te devojčice koja se slikala upravo u njihovom modelu kupaćeg kostima. Kontaktirali su Fejsbuk, što može svako od nas, platili pet dolara i postali vlasnici fotografije. Roditelji su ih mogli tužiti ali nisu imali nikakvo pravo jer je sve obavljeno legalno. Jednom kada okačite nešto na internet to se ne može nikad izbrisati.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa