11. maj 2017.11. maj 2017.
POVRTARSKA PROIZVODNjA

MAČVA PREKRIVENA PLASTENICIMA

Ispod najlona povrće bolje napreduje, više rađa i ima bolji kvalitet
Svake godine poljoprivrednici u opštini Bogatić gaje povrće na 3.500-4.000 hektara. Prošle su proizveli oko 40.000 tona paradajza, paprike i drugog povrća. Prodaju ga na pijacama širom Srbije.
I ovog puta povrtari su na vreme podigli velike plastenike ispod kojih se zeleni paradajz i paprika. Po proizvodnji povrća posebno se ističu poljoprivrednici iz Bogatića, Badovinaca, Banovog Polja, Belotića, Crne Bare...
S druge strane ova proizvodnja nije najbolje organizovana. Kao i obično povrtari su prepušteni da se sami snalaze kako za proizvodnju, tako i plasman. Bez obzira na to u Mačvi se sve veći broj oranica beli od plastenika. I kad se razmišlja o novim programima u poljoprivredi sve prisutnija je želja za novim proizvodnim kapacitetima koji bi prihvatili veliku povrtarsku proizvodnju.
- Obrađujemo 15 hektara oranica. Od toga uvek je jedan hektar povrća. Paprika obavezno, kupus, paradajz... Seljaci su prinuđeni da svaštare, kaže Predrag Dobošarević ugledni povrtar iz Banovog Polja.
On obavezno “ćasira” mladu papriku i kupus, stavlja pod najlon gde mnogo bolje napreduje. Onda se nastavlja borba za kvantitet i kvalitet. Ali bez obzira na sve krajnji dobar rezultat nikada nije zagarantovan.
- U svakom slučaju, manje-više zahvaljujući velikom radu, moglo se zaraditi. Dobra paprika, uvek pronađe kupca i povrtarstvo je postalo odlika celog sela. Osamdesetih godina za prikolicu paprike, mogao si kupiti traktor, naglašava Dobošarević.
Veliki radnik i zaljubljenik u ovaj posao je i njegov zemljak Zoran Maštrapović. Zoran je pre par godina uspeo da pod najlonom u, kako voli da kaže, “kolebi” odgaji krastavce u februaru.
- To je zaista bio uspeh i dobra zarada. Pod “kolebama” (plastenici) povrće se održi zdravije i svežije. Naravno proizvodnja i kvalitet su viši. Primera radi na pojedinim strukovima paradajza proizvedem i po 10 kilograma, dodaje Maštrapović.
Bolji poznavaoci ove proizvodnje ističu da je Banovo Polje prepoznatljivo u Mačvi po povrću. Sa oko 100 hektara ovdašnji proizvođači plasiraju na tržišta širom Srbije svakog leta oko 4.000 tona paradajza i 3.500 tona paprike, kao i preko 2.000 tona drugog povrća.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa