11. maj 2017.11. maj 2017.
MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA PODRŽALO DVA PROJEKTA ŠABAČKOG
POZORIŠTA

Izborilo se „Pozorišno proleće“

Posle vesti, koja je pristigla usred održavanja 2. Teatarskog festivala „Pozorišno proleće“ polovinom aprila, da Ministarstvo kulture Srbije neće finansijski podržati festival koji je prošle godine proglašen za najbolji, došla je nova. Naime, na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Šabačko pozorište dobilo je sredstva za dva projekta među kojima je i pomenuti festival.
- Dobili smo sredstva za Festival „Pozorišno proleće“ posle malo peripetija i borbe. Pokazalo se da je Ministarstvo kulture Srbije otvoreno i za kritiku i za mogućnost da ispravi svoje eventualne greške. Drago mi je što je „Pozorišno proleće“ ušlo konačno u finansijski plan Ministarstva kulture. Mislim da će tu ostati dugo – izjavio je Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta.
Ministarstvo kulture podržalo je i projekat koji se tiče gostovanja šabačkog ansambla u Litvaniji u oktobru mesecu.
- Oni će doći kod nas na našu tradicionalnu Reviju kojom otvaramo sezonu, između prvog i osmog oktobra, a mi ćemo u drugoj polovini oktobra da idemo kod njih sa predstavom „Revizor za Jugoistok“. Predali smo još nekoliko predloga. Imamo jedan sjajan predlog za saradnju gradova u Rusiji Joška Role i Šapca. To bi bila razmena ne samo pozorišta nego i muzičkih umetnika, likovnih stvaralaca, književnika. Za to za sada nismo dobili podršku Ministarstva ali mislim da to možemo da rešimo na nivou gradova. Nismo dobili ove godine podršku ni za časopis „Kod 21“. Sa časopisima je problematično jer ima vrlo malo para za to u Ministarstvu. Čak i veliki časopsi kao što je „Scena“, koji izlazi pedeset godina i smatra se izuzetnim časopisom u oblasti kulture, posebno scenske umetnosti, dobilo je podršku od samo 250.000 dinara što je apsolutno minimalno.
Prema Karajićevim rečima najbitnije je da je Ministarstvo kulture prepoznalo kvalitet i da je, po njegovoj oceni, ove godine dosta realno raspodelilo sredstva koja je imalo na raspolaganju.
O. G.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa