11. maj 2017.11. maj 2017.
U SUSRET NEDELjI ZDRAVLjA USTA I ZUBA

ZABRINjAVAJUĆA STATISTIKA

Svakom drugom srednjoškolcu uzrasta od 15. do 17. godine života nedostaje jedan zub, ali je činjenica da su prethodne generacije dece ranije ostajale bez stalnih zuba nego što je to danas slučaj
svoj zub. Čak četvrtini nacije nedostaje više od deset zuba. Njih 60 odsto ne pere zube svakog dana dok tek oko trećine odraslih građana naše zemlje odlazi kod stomatologa.
Isključivanje stomatološke zaštite iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja uticalo je na sve ređi odlazak kod lekara. Skoro sve stomatološke usluge se plaćaju pa zbog besparice ljudi idu kod zubara samo kad baš moraju a sve manje neophodne i skuplje intervencije ostavljaju za neka bolja vremena.
Takav odnos prema oralnom zdravlju dovodi do povećanog vađenja zuba i broja krezubih. Stoga ne čudi zabrinjavajuća statistika o stanju zuba građana Srbije kojom dočekujemo ovogodišnju 27. Nedelju zdavlja usta i zuba, koja se obeležava od 15. do 21. maja i koja ima za cilj informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa očuvanjem i unapređivanjem zdravlja usta i zuba populacije, posebno dece i mladih.
U svetu 60-90 odsto školske dece ima zubni kvar, a 30 odsto stanovništva od 65. do 74. godine nema nijedan svoj zub. Prema poslednjem istraživanju zdravlja stanovništva Srbije nešto manje od polovine građana je stanje svojih zuba i usne duplje procenilo kao dobro. Najviši procenat onih koji redovno peru zube su mladi uzrasta od 15. do 24. godine.
Mere zaštite treba sprovoditi tokom čitavog života, počevši i pre nicanja zuba, tvrde stručnjaci. Posebno značajna ciljna grupa za preventivan rad su deca školskog i predškolskog uzrasta. U ovom periodu se mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju.
Na važnost oralne higijene svoje “male” pacijente već tri decenije podseća dr Verica Sofranić, direktor Doma zdravlja u Koceljevi. Prema njenim rečima oralna higijena u ovoj populaciji je bolja danas nego što je bila ranije. Međutim, zabrinjava porast ortodonskih anomalija kod osnovaca i srednjoškolaca. Nakon sistematskih pregleda u toku prošle godine kod učenika prve i treće godine srednje škole zabeležena je ukupno 51 anomalija što je za 21 više u odnosu na 2011.
–Ranije je bilo manje anomalija nego danas. Ima tu genetike ali jedan od vodećih razloga zašto je to tako je jednostavno ishrana, kašasta hrana koja se daje odrasloj deci sa 4-5 godina života. Dete ne žvaće, ne razvija se vilica. Upotreba cucle takođe može bitno da utiče na stvaranje anomalija, korišćenje flašice takođe. Na osnovu obavljenih sistematskih pregleda možemo zaključiti da gotovo svakom drugom srednjoškolcu uzrasta od 15. do 17. godine života nedostaje jedan zub, ali i da je činjenica da su prethodne generacije dece ranije ostajale bez stalnih zuba nego što je to danas slučaj - smatra dr Sofranić koja ukazuje na problem nedovoljnog broja stomatologa u brojnim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.–Sa ovim problemom suočavamo se i mi, odnosno građani naše opštine. Kadrovskim planom iz 2013. godine smo imali tri stomatologa. Nakon godinu dana, posle odlaska jednog ostali smo sa dva lekara, da bi od avgusta meseca prošle godine, po odlasku još jednog stomatologa u penziju, o oralnom zdravlju više od 13 hiljada stanovnika ove opštine brinuo samo još jedan lekar. Zato ne čudi što roditelji često uzimaju kartone svoje dece kao i svoje i prebacuju se u Šabac. Imamo ordinaciju i u Donjem Crniljevu koje je udaljeno od Koceljeve 24 kilometra, sa osmogodišnjom školom od oko sto đaka, bez čestih autobuskih linija, ali nemamo lekara. Ja sam se praktično od septembra prošle godine vratila u ordinaciju kako bih ublažila nedostatak lekara stomatologa. Odradila sam sistematske preglede školske i predškolske dece. Svaki dan očekujem kadrovski plan da vidimo šta će i kako biti. Ostaje da se nadamo da će situacija ipak biti bolja - kaže direktor koceljevačkog Doma zdravlja, stomatolog sa višedecenijskim iskustvom.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa