11. maj 2017.11. maj 2017.
SVAKI PSEĆI ŽIVOT JE VAŽAN
ŠABAC DOBIO UDRUŽENjE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINjA

SVAKI PSEĆI ŽIVOT JE VAŽAN

“Želimo da promenimo nešto u Šapcu.” “Znam da nemam idealne uslove, ali njihovi životi su spaseni.” “Psi su moj život i ne mogu da dozvolim da i jedan ugine ako postoji mogućnost da mu pomognem”, priča Aleksandar Stanojlović, osnivač Udruženja za zaštitu životinja “Meda”
Ljubav prema životinjama, pre svega psima, već godinama je Aleksandru Stanojloviću osnovni pokretač za sve što radi. Tako je krajem aprila, sa još dvoje prijatelja, Draganom Petrovićem i Valentinom Stevanović osnovao Udruženje za zaštitu životinja „Meda“, koje nosi ime kao sećanje na Aleksandrovog prvog njufaundlendera.
-Želimo da promenimo nešto u Šapcu. Nikoga od nadležnih institucija ne zanimaju psi. Sve se svodi na hvatanje i uspavljivanje. Sistemskog rešenja nema ni u gradu ni u državi. Nemoguće je da mi zbrinemo sve ostavljene štence. Sterilizacija i čipovanje svih pasa je jedino rešenje, i mora se pronaći način da se vlasnici nateraju na to. Mi ćemo podnositi prijave protiv vlasnika svakog čipovanog psa kog nađemo, a pogotovu protiv zlostavljača životinja za koje saznamo, kaže Aleksandar.
Prostor najveći problem
Prioritet za udruženje je da pronađu lokaciju na kojoj će moći da drže spasene pse i da nikome ne smetaju. Do skoro psi su bili na čak četiri mesta. Trenutno se više od 100 pasa, od čega su velika većina štenci, nalaze na dva placa. Međutim, oba ova prostora su iznajmljena, Aleksandar ih sam plaća i pitanje je dana kada će se komšije pobuniti.
-Donacije u novcu ne tražimo. Želeli bismo da nam Grad izađe u susret i obezbedi adekvatan prostor. Potrebna nam je pomoć i oko lečenja i sterilizacije. Ogromnu zahvalnost dugujem veterinarskoj ambulanti „Sirius“ i veterinarima Danu i Jeleni koji nisu odbili lečenje nijednog psa, a platim im kada mogu. Pritom mi ništa ne naplaćuju po punoj ceni. Za hranu se uglavnom snalazimo iz donacija, ali uvek može da zafali, ističe Aleksandar.
Zanimljivo je da najveća pomoć za napuštene šabačke pse stiže iz republika bivše Jugoslavije, posebno Slovenije i Hrvatske. Prijatelji koje poznaje samo preko Fejsbuka Aleksandru redovno šalju hranu. Tako je i 1. maj, dan kada je većina drugih bila na izletištima, Aleksandar proveo u Dobanovcima, gde mu je obezbeđena sterilizacija za 16 pasa. Tim veterinara iz Slovenije putovao je po Srbiji i po simboličnim cenama sterilisao pse. Sredstva za sterilizaciju obezbedila je Srpkinja koja živi u Holandiji, a koju Aleksandar takođe nikada nije upoznao van društvenih mreža.
Dobijene bitke i van Šapca
Istrajan da uspe u svojoj nemogućoj misiji spasavanja svih otpisanih pasa Aleksandar je ostao poslednja nada za brojne pse po Srbiji. Iako u većini gradova postoje udruženja za zaštitu životinja, iz različitih razloga za životinje koje broje svoje poslednje sate pomoć traže u Šapcu.
Pored dva psa koja je poslednjeg dana pred eutanaziju zimus doveo iz aleksinačkog Azila, Aleksandar je poslednjih sedmica dolazio do pasa koji su pretrpeli morbidne torture i zlostavljanja vlasnika, kao i teške povrede.
-Znam da nemam idealne uslove, ali njihovi životi su spaseni. Pitbul iz Sremske Mitrovice sa slomljenom nogom je trenutno operisan u Beogradu. Iz Beograda sam doveo staforda kom je spalo dosta dlake. Kada se izleči biće udomljen. Staford iz Šida kog je petnaestogodišnji vlasnik udarao čekićem po glavi, ostao je bez oka, ali je udomljen u Subotici i sada čeka operaciju, navodi Aleksandar samo neke od primera pasa koje je van Šapca spasao u poslednje vreme.
Najtužnija je priča dve argentinske doge koje je vlasnik iz Sremske Kamenice toliko mučio i izgladneo da nisu mogle da hodaju. Jedna je uspešno oporavljena, dok druga, nažalost, nije imala dovoljno snage da pobedi zlo koje joj je naneo neko ko je trebao da brine o njoj.
Dobro se dobrim ne vraća uvek
Svojim zalaganjem Aleksandar je skrenuo i pažnju medija. Na društvenim mrežama takođe ima ogromnu podršku. To, ili nešto drugo nekima je zasmetalo, pa je, odmah po osnivanju Udruženja pokrenuta hajka protiv njega. Na adresu udruženja za zaštitu životinja „Levijatan“ stiglo je za samo par dana više od 200 poruka pritužbi na Aleksandra. Dobar deo njih sa lažnih profila, a dosta toga su izmišljotine na račun njegovog privatnog života. Zbog toga je vođa pokreta, Pavle Bilali, zakazao Aleksandru hitan „edukativni sastanak“ u sitne noćne sate da bi na Fejsbuku uživo razjasnili za šta je Aleksandar kriv.
Prijave su se odnosile uglavnom na „hordašenje“, odnosno gomilanje pasa u nehumanim uslovima. Kako se ispostavilo problem je u tome što Aleksandar ne može da okrene glavu ni na jednu „dojavu“ koja mu stigne o bačenim štencima, pa se tako desi da ih i za dan nakupi 15. Žalili su se da udomljava štence koji nisu vakcinisani i sterilisani, pa ne može da garantuje da novi vlasnici neće dozvoliti da se oni kote i nove štence izbacivati na ulicu. Tom logikom, bolje jednom psu obezbediti kraljevske uslove, nego spasti živote deset drugih.
-Psi su moj život i ne mogu da dozvolim da i jedan ugine ako postoji mogućnost da mu pomognem. Udomljavam štence koji su očišćeni od parazita, najčešće vakcinisani, a svako ko uzme kuče od mene može da ga steriliše o mom trošku. Sterilizacija nije moguća do šest, sedam meseci. Ja ne mogu da ih držim toliko dugo, a i ljudi uglavnom žele da udome manje štene. Sada kada je formirano udruženje dobijaće i ugovore o odgovornom vlasništvu. Ostajem u kontaktu sa svakim kome sam dao štene i pratim šta se dešava sa njima, kaže Aleksandar.
Ovih dana štenci su dobili i šest novih boksova. „Levijatan“ će uskoro doći u posetu, da provere uslove u kojima su psi. Možda tada odluče da pruže i neku konkretniju pomoć uz savetodavnu.
Trovači su među nama
Nedavno je na javnoj površini, u ulici Vojvode Mišića posut kreozan po travi. Otrov se može apsorbovati i preko kože, a opasan je kako za životinje tako i za ljude. Životinje nakon kontakta sa njim umiru u najstrašnijim mukama. Saznalo se ko je potencijalni trovač i prijava je podneta Komunalnoj policiji.

Ako Vam trebaju
Aleksandru svakodnevno stižu poruke sa fotografijama i lokacijama gde se nalaze ostavljeni štenci. Svi ti dojavljivači uvek mnogo žure ili iz drugih razloga nisu u mogućnosti da pomognu više. Neki od razloga su što idu peške, biciklom, sa nekim u kolima. Jedan od „najzanimljivijih“ komentara stigao je pre par dana, kada je uz fotografiju sedam izbačenih štenaca pisalo „Ako Vam trebaju“.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa