НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ЦРВЕНОГ КРСТА

Свуда за свакога

  • Број 3629 (18. мај 2017.)
  • О. Г.
Као и свуда у свету, а и широм наше земље, низом активности обележена је Недеља Црвеног крста која се ове године одржава под мотом „Свуда и за свакога“. Активности су започете посетом и уручивањем поклона старим волонтерима и акцијом добровољног давања крви у Месној заједници Прњавор, а настављене едукативном радионицом из програма „Борба против трговине људи“ у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“, извођењем представе ученика ИИИ3 ОШ „Ната Јеличић“ с којом су се представили на Позоришном фестивалу за ученике од првог до четвртог разреда у Београду.
На национални дан доборвољних давалаца крви, у четвртак 11. маја, у сали КУД „Абрашевић“ уручена су признања институцијама које су дале велики допринос у области давалаштва крви, као и победницима на конкурсу „Крв живот значи“. Велико хвала свим суграђанима, хуманистима, који у току године дарују преко четири хиљаде јединица крви, чиме се мало који град може подичити, упутио је председник Скупштине Црвеног крста прим. др Мирослав Поповић.
- Мисија Црвеног крста је света, не само у ширењу добровољног давалаштва крви, него је то и брига о настрадалима у несрећама, о сиромашнима и гладнима, о онима којима треба помоћ у свакодневним институцијама, које живот нажалост намеће. Бавимо се и промоцијом здравих стилова живота, обуком пионира и омладине (и других волонтера) у пружању прве помоћи – рекао је између осталог прим. др Поповић.
Захвалнице Црвеног крста Шабац добиле су: Средња пољопривредна школа са Домом ученика, Економско-трговинска школа и Техничка школа. За своје виђење теме „Крв живот значи“ испољено кроз литерарно и ликовно ствралаштво међу основцима награђени су ученици четвртог разреда ОШ „Мајур“ Огњен Вучковић и Бојан Максимовић. Код средњошколаца највреднији су били ученици Стручне хемијске и текстилне школе, а за најбоље радове проглашени су радови ученика трећег разреда Александра Илић и Милице Арнаутовић, и матуранткиње Марине Пајовић. За ликовни рад трећа награда додељена је Бојани Божић, ОШ „Јован Цвијић“ Змињак.
За остварене резултате у хуманости Захвалнице Црвеног крста Шабац припале су и месним заједницама Маови, Петковица, Грушић, Слатина, Бела река и Мајур, као и предузећима, установама и удружењима: ЈКП „Стари град“, ЈКП „Водовод“, „Телекому“ (радна јединица Шабац), „Хемофарму“, КУД „Абрашевић“, Културном центру и Савезу извиђача.
За праћење активности Црвеног крста захвалност је упућена и медијима РТВ Шабац, РТВ АС, ТВ Коперникус, „Подринским новинама“ и „Гласу Подриња“ којима су такође додељене Захвалнице.
Градским такмичењем дванаест екипа прве помоћи из основних школа, као и екипе подмлатка и омладине Црвеног крста Шабац прошлог петка заокружена су дешавања протекле седмице поводом Недеље Црвеног крста.