18. maj 2017.18. maj 2017.
Svuda za svakoga
NIZOM AKTIVNOSTI OBELEŽENA NEDELjA CRVENOG KRSTA

Svuda za svakoga

Kao i svuda u svetu, a i širom naše zemlje, nizom aktivnosti obeležena je Nedelja Crvenog krsta koja se ove godine održava pod motom „Svuda i za svakoga“. Aktivnosti su započete posetom i uručivanjem poklona starim volonterima i akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Mesnoj zajednici Prnjavor, a nastavljene edukativnom radionicom iz programa „Borba protiv trgovine ljudi“ u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“, izvođenjem predstave učenika III3 OŠ „Nata Jeličić“ s kojom su se predstavili na Pozorišnom festivalu za učenike od prvog do četvrtog razreda u Beogradu.
Na nacionalni dan doborvoljnih davalaca krvi, u četvrtak 11. maja, u sali KUD „Abrašević“ uručena su priznanja institucijama koje su dale veliki doprinos u oblasti davalaštva krvi, kao i pobednicima na konkursu „Krv život znači“. Veliko hvala svim sugrađanima, humanistima, koji u toku godine daruju preko četiri hiljade jedinica krvi, čime se malo koji grad može podičiti, uputio je predsednik Skupštine Crvenog krsta prim. dr Miroslav Popović.
- Misija Crvenog krsta je sveta, ne samo u širenju dobrovoljnog davalaštva krvi, nego je to i briga o nastradalima u nesrećama, o siromašnima i gladnima, o onima kojima treba pomoć u svakodnevnim institucijama, koje život nažalost nameće. Bavimo se i promocijom zdravih stilova života, obukom pionira i omladine (i drugih volontera) u pružanju prve pomoći – rekao je između ostalog prim. dr Popović.
Zahvalnice Crvenog krsta Šabac dobile su: Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika, Ekonomsko-trgovinska škola i Tehnička škola. Za svoje viđenje teme „Krv život znači“ ispoljeno kroz literarno i likovno stvralaštvo među osnovcima nagrađeni su učenici četvrtog razreda OŠ „Majur“ Ognjen Vučković i Bojan Maksimović. Kod srednjoškolaca najvredniji su bili učenici Stručne hemijske i tekstilne škole, a za najbolje radove proglašeni su radovi učenika trećeg razreda Aleksandra Ilić i Milice Arnautović, i maturantkinje Marine Pajović. Za likovni rad treća nagrada dodeljena je Bojani Božić, OŠ „Jovan Cvijić“ Zminjak.
Za ostvarene rezultate u humanosti Zahvalnice Crvenog krsta Šabac pripale su i mesnim zajednicama Maovi, Petkovica, Grušić, Slatina, Bela reka i Majur, kao i preduzećima, ustanovama i udruženjima: JKP „Stari grad“, JKP „Vodovod“, „Telekomu“ (radna jedinica Šabac), „Hemofarmu“, KUD „Abrašević“, Kulturnom centru i Savezu izviđača.
Za praćenje aktivnosti Crvenog krsta zahvalnost je upućena i medijima RTV Šabac, RTV AS, TV Kopernikus, „Podrinskim novinama“ i „Glasu Podrinja“ kojima su takođe dodeljene Zahvalnice.
Gradskim takmičenjem dvanaest ekipa prve pomoći iz osnovnih škola, kao i ekipe podmlatka i omladine Crvenog krsta Šabac prošlog petka zaokružena su dešavanja protekle sedmice povodom Nedelje Crvenog krsta.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa