18. maj 2017.18. maj 2017.
Dolina ćutljive šume
PROMOVISAN ROMAN LjILjANE JEROTIĆ
U KULTURNOM CENTRU

Dolina ćutljive šume

U velikoj sali Kulturnog centra, promovisan je roman šabačke pesnikinje Ljiljane Jerotić, pod nazivom “Dolina ćutljive šume”. Govorile su prof. dr Anđelka Lazić, Branka Todorović i autorka.
Prema rečima dr Lazić, koja je recenzentkinja knjige, “holistička i jednistvena slika folklorne i fantastične uobrazilje u ovom romanu je terapeutska. Meke vizije vode iskustvu isceljenja”.
- Razlikujemo čudesno i fantastično. Fantastični milje je ovde u razotkrivanju tajnih puteva o brodolomu realnosti u čemu učestvuju i natprirodno i neprirodno pre prilagođavanja i iskustva o sreći i miru kao krajnjim ishodima mudrosti. Fantastika useljava konstantu promene u našu svest. Život je osmišljen nizom oblika i slika. Iz alegorične bajke su proistekla čuda postojanja, a u čuda se mora verovati. Originalne metafore i personifikacije u ovoj knjizi razgrću šumu dugih hodnika prema pravoslavnom kontekstu Isusovih reči: Ja sam put, istina i život. Usud se može izigrati slobodnom voljom, istakla je recenzentkinja.
Glavna junakinja, pesnikinja Sudbina, zalutala je u dolinu Ćutljive šume. To je magično mesto, u kom sreće različite ljude, govori na svim jezicima sveta, oseća punu slobodu. Traga za identitetom. Zaboravila je da je pesnikinja, iako to cela dolina zna. Nije joj bilo pomoći dok nije prešla blatno jezero i okupala se u Divljem oku, sa zenicom koja cveta, dok pod dukatom mesečine, sa sapatnikom Nevenom, nije stigla do praizvora sećanja. Vidak Vidojević, obučen kao Rus i njegov najbolji prijatelj, Amerikanac Sem Gridi, vezilja Radosna, Čovečuljak koji tvrdi da ne postoji smrt, vidarka Ajla, učitelj Tanasije, Milofinka... likovi su koje pesnikinja susreće u dolini Ćutljive šume, u kojoj traži i pronalazi vlastiti identitet.
- Kada pesnikinja Sudbina pronađe sebe, sve se menja. Jedna od poruka romana je da bi čovek trebalo da uzme sudbinu u svoje ruke, umesto da bude žrtva usuda. Jedan jedini opravdan i potreban rat je rat sa samim sobom. Neki su mišljenja da je sama knjiga magična i da pokreće čoveka na rad na sebi, gde i započinje promena, koja se kasnije manifestuje u životu, kaže autorka i dodaje da je magična šuma metafora za prostor u čoveku i oko njega - To je lajt motiv, a neki likovi tvrde da smrt ne postoji, da se mi nalazimo u jednom “beskrajnom plavom krugu”, a svaki čovek i svaka žena je zvezda. Dolina Ćutljive šume predstavlja prostor u čoveku i izvan njega, a to je uvek u sprezi.
Knjiga je izašla u izdanju Centra akademske reči iz Šapca.
Ljiljana Jerotić do sada je objavila zbirke pesama: “Divlja duša” (1995), “Sonetni venac” (1997), “Triptihon za divlju dušu” (2004) i roman u stihovima “U zemlji luda” (2008)
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa