18. maj 2017.18. maj 2017.
STUDIJSKI PROGRAMI U VISOKOJ MEDICINSKOJ I POSLOVNO-TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA OTVARAJU

VRATA ZNANjA U BOLjU BUDUĆNOST

Stručno visoko-obrazovni profesori, sedam studijskih programa, prostor opremljen adekvatnim slušaonicama, dobro opremljenim laboratorijama, nude budućim studentima najbolje uslove za sticanje novih znanja
Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola strukovnih studija Šabac obrazuje mlade u okviru studijskih programa Zdravstvena nega, Farmacija, Zaštita životne sredine, Inženjerski menadžment, Gastronomija, Ekonomija, Informacione tehnologije. Ove godine, na dan studenata, 4. aprila, promovisan je ukupno sto trideset jedan diplomac osnovnih i specijalističkih studija. Ovom prilikom, za buduće studente, predstavljamo dva studijska programa – Farmacija i Zdravstvena nega.
- Studijski program Farmacija akreditovan je 2013. godine, kada smo upisali prvu generaciju studenata. Iz te prve generacije četrnaest studenata diplomiralo je u roku, tokom prošle godine. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku da svečano uručim diplome prvim diplomcima na ovom studijskom programu. Zadovoljstvo mi je i što sam imao priliku da zajedno sa svojim uvaženim kolegama učestvujem u formiranju i profilisanju strukovnih farmaceuta, kao kvalitetnih i kompetentnih zdravstvenih profesionalaca. Čvrsto verujem u to da smo u tome uspeli – istakao je spec. farm. Roland Antonić, rukovodilac studijskog programa Farmacija.
Skoro polovina predmeta na studijskom programu Farmacija su stručno-aplikativni predmeti. U drugoj i trećoj godini studenti Farmacije imaju obaveznu stručnu praksu koju obavljaju u nastavnim bazama, institucijama i ustanovama farmaceutskog i zdravstvenog sektora kao što su ZU Apoteka „Melisa“, Apoteka „Julifarm“, Opšta bolnica „Dr Laza K. Lazarević“, „Hemofarm AD Šabac“, Zavod za javno zdravlje Šabac, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i dr. Za realizaciju studijskog programa obezbeđeno je nastavno osoblje sa potrebnim naučnim i stručnim kvalifikacijama. Škola konstantno ulaže u nabavku laboratorijske opreme, aparata, posuđa i hemikalija, kao i stručne literature što omogućuje da se kvalitet izvođenja nastave unapređuje.
- Sve to je doprinelo da naši strukovni farmaceuti steknu neophodna teorijska i bogata praktična znanja i veštine za obavljanje svoje profesije, odnosno da su sposobni za povereni posao, da na poslu samostalno ili u timu, daju svoj puni doprinos – naveo je Antonić dodajući da su i studenti i diplomci jako visokim ocenama izrazili svoje zadovoljstvo Školom i ovim studijskim programom.
Godinu dana kasnije, 2014. godine, akreditovan je i studijski program Zdravstvena nega tako da se ove školske godine izvodi prva generacija strukovnih medicinskih sestara.
- Velika je obaveza, ali pre svega čast i zadovoljstvo, voditi ovaj studijski program. Zahvaljujući profesionalnom i posvećenom radu rukovodstva i kolega angažovanih na realizaciji nastave navedenog programa, kao i opremljenosti kabineta, studenti su u prilici da ovladaju manuelnim veštinama, koje će biti od koristi u njihovom budućem radnom angažovanju. Redovni obilasci ustanova tercijalne zdravstvene zaštite, održavanje tribina, predavanja, edukativnih kurseva i seminara, još jedan su dokaz da smo zajedno sa našim studentima na pravom putu – naglasila je Slobodanka Bogdanović Vasić, rukovodilac studijskog programa Zdravstvena nega.
Sve tri godine studija zajedno sa studentima učestvuje se na brojnim manifestacijama. Obeležavaju se svi datumi iz Kalendara javnog zdravlja, kao i drugih, u kojima je prepoznata uloga medicinskih sestara.
- Da ne bih iznosila sve aktivnosti u kojima smo uzeli učešće, a kojih zaista ima mnogo, želim da se u ime rukovodstva škole i studijskog programa Zdravstvena nega zahvalim našim saradnicima, odnosno nastavnim bazama bez kojih sve ne bi imalo ovakav oblik. Pre svega, i najviše, Opštoj bolnici Šabac, Domu zdravlja Šabac, Zavodu za javno zdravlje Šabac, Organizaciji „Caritas“ Šabac i drugima, uz nadu da ćemo i dalje sarađivati na isti način i na obostrano zadovoljstvo – poručila je Slobodanka Bogdanović Vasić.
NE IZOSTAJU NI NAGRADE
Povodom 12. maja - Međunarodnog dana medicinskih sestara u ime škole, odnosno studijskog programa Zdravstvena nega, student završne godine Nataša Stanić dobila je Priznanje Društva medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije ispred Saveza udruženja zdravstvenih radnika Republike Srbije.
- Permanentno pratimo rad naših studenata, pružamo im potrebna znanja i veštine, osluškujemo njihove potrebe, predloge, sugestije. Realizujemo ono što smatramo da je opravdano sa strane struke, ali i predlažemo za određene nagrade one koji su postigli najbolje rezultate, što je slučaj sa studentkinjom Stanić – istakla je Slobodanka Bogdanović Vasić, rukovodilac studisjkog programa Zdravstvena nega.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa