25. maj 2017.25. maj 2017.
U ŠAPCU ODRŽAN 10. KONGRES URGENTNE MEDICINE

DEMONSTRACIJA TRANSPORTA HELIKOPTEROM PRVI PUT U SRBIJI

Na skupu govorili eminentni predavači iz Srbije i inostranstva. Praktično prikazano ulaženje i izlaženje iz helikoptera, a doktori imali priliku da vide opremu koja se u njemu nalazi
Šabac je bio domaćin 10. Kongresa urgentne medicine Srbije koji organizuje Sekcija urgentne medicine Srpskog lekarskog društva. Kongres je održan od 18. do 21. maja u hotelu “Sloboda”, a na njemu su govorili eminentni predavači iz Srbije i inostranstva.
Skup su otvorili dr Nikola Beljić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i dr Jasmina Stanković, v.d. direktora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”. Okupljenima su pozdravne reči uputili akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, prim. dr Kornelija Jakšić Horvat, predsednik Sekcije urgentne medicine i prof. dr Velibor Vasović, predsednik Naučnog odbora Kongresa.
-Na Kongresu se govorilo o svim temama koje su važne za zbrinjavanje kritično obolelih pacijenata, iz oblasti kardiologije, traume, neurologije, pulmologije. Stučni predavači izneli su sve aktuelnosti i novosti. Pored teorijskog dela, održane su i četiri radionice, navela je prim. dr Kornelija Jakšić Horvat.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izrazio je zadovoljstvo što su specijalisti urgentne medicine izabrali baš Šabac da bude domaćin njihovog jubilarnog skupa.
-Ovo je pokazatelj da Šabac ima šta da ponudi i da ovde mogu da se osećaju prijatno. Dobili su na raspolaganje sve što im je bilo potrebno da skup bude održan na najvišem nivou. Siguran sam da su naši lekari koji rade u Domu zdravlja i Opštoj bolnici saznali nove stvari koje će doprineti da se pruži što bolja zdravstvena zaštita našem stanovništvu. Politika grada je da niko ne bude zaboravljen i da svako može da se leči na najbolji način, izjavio je gradonačelnik Zelenović.
Prvi put u Srbiji održana je demonstracija standardnih postupaka helikopterskog transporta pacijenata, koji je održala služba iz Eli Friulia iz Italije, odakle je letelica. Praktično je prikazano ulaženje i izlaženje iz helikoptera, a doktori su imali priliku da vide opremu koja se u njemu nalazi. Na ovaj način transportuju se pacijenti koji su već zbrinuti do ustanove u kojoj će imati definitivni tretman.
-Nažalost, u Srbiji ne postoji helikopterska služba koja bi trebalo da bude sastavni deo službe hitne medicinske pomoći. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti nadležni shvatiti koliko je važno da se ova služba uspostavi i kod nas. Naročito bi to bilo značajno kada se radi o nepristupačnim predelima gde vozila hitne pomoći ne mogu na vreme da stignu. Život spasava 10 minuta, istakla je Kornelija Jakšić Horvat.
Skup je bio veoma posećen, bilo je oko 250 učesnika. Gosti predavači su došli iz Nemačke, Italije, Rusije, Mađarske, Francuske.
Sekcija urgentne medicine takođe obeležava jubilej, ove godine slave 25. rođendan.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa