25. maj 2017.25. maj 2017.
OPŠTINSKO VEĆE USVOJILO ODLUKU O UPRAVLjANjU KOMUNALNIM OTPADOM

UMESTO KONTEJNERA KANTE

Prepuni kontejneri i smeće oko njih na javnim površinama je gotovo svakodnevna slika u pojedinim delovima Koceljeve, te su stoga u JKP “Progres” insistirali na promenama. Odluka predviđa eliminaciju metalnih kontejnera i uvođenje kanti za smeće koje će dobiti svako domaćinstvo
Na prošlonedeljnoj sednici Opštinskog veća Koceljeva usvojena je odluka o upravljanju komunalnim otpadom koja, prema rečima nadležnih, predstavlja prvi korak ka čistoći. Prepuni kontejneri i smeće oko njih na javnim površinama je gotovo svakodnevna slika u pojedinim delovima Koceljeve, te su stoga u JKP “Progres” insistirali na promenama. Odluka predviđa eliminaciju metalnih kontejnera i uvođenje kanti za smeće koje će dobiti svako domaćinstvo.
–Mi imamo oko 1,2 hiljade korisnika usluga za koje je potrebno obezbediti oko 2,5 hiljada kanti koje su prilično skupe. Zato smo prinuđeni da idemo sukcesivno, ulicu po ulicu. Zaista je reč o ogromnim količinama smeća. Statistika kaže da se u Americi stvara šest kilograma smeća po stanovniku, a meni se čini da smo mi to premašili - smatra direktor komunalnog preduzeća Dragan Pantelić.
Načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove Zlatko Popović ukazao je na velike probleme u komunalnoj oblasti odlaganja smeća i istakao da odluku treba shvatiti kao početak ozbiljne priče.
–Vreme je da definitivno počnemo da koristimo kapacitete transfer stanice, da bacamo samo ono što stvarno ne možemo da recikliramo. Najpre ćemo krenuti od Nemanjine ulice. Skloniće se kontejneri gde je to moguće. Razgovaraće se sa trgovcima kako bi se kartonske kutije skupljale na drugačiji način kao i plastična ambalaža. Ovaj otpad zauzima veliku zapreminu. Oko 40 odsto zapremine bi bilo rešeno na ovaj način- ocenio je Popović i dodao da će sistem naplate odnošenja smeća ostati isti kao i do sada, a to znači da će se obračunavati po površini stambenog, odnosno poslovnog prostora.
Predsednik veća Dušan Ilinčić smatra da je cilj ovakve odluke umanjenje količine smeća koje se baca, a može se reciklirati.
–Regionalna deponija “Kalenić” nije još proradila, pa smo prinuđeni da što pre reagujemo. Korisnici će kante dobijati besplatno, na revers, i svako ko bude oštetio kantu biće prinuđen da nabavi drugu ili plati nadležnom preduzeću - poručio je Ilinčić.
Radivoj Nikolić, član veća, podsetio je na sve veći broj divljih deponija, posebno u seoskim područjima u kojima nema organizovanog odnošenja smeća. Prema njegovim rečima trebalo bi dosledno sprovoditi kaznenu politiku prema nesavesnim građanima. Veruje da bi novčano kažnjavanje onih koji bacaju otpad na neadekvatnim lokacijama dalo željene rezultate.
O kaznenim odredbama ove odluke govorio je načelnik opštinske uprave Vladimir Bojić. Za fizička lica koja ne poštuju odredbe predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu od deset hiljada dinara, dok je za pravna lica ona petostruko veća. Jedna od novina je i skraćen postupak naplate kazne.
–Inspektor izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom. Lice protiv koga je izdat nalog može u roku od osam dana da plati polovinu izrečene kazne. Ako to ne učini nalog se sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da kazna nije plaćena dostavlja nadležnom prekršajnom sudu u cilju izvršenja - objasnio je Bojić.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa