25. maj 2017.25. maj 2017.
ODRŽANA MEDIJSKA PROMOCIJA PROJEKTA “INKLUZIJA KROZ PODRŠKU OBRAZOVANjU”

Zadovoljni postignutim rezultatima

Evropska unija je finansirala projekat sa preko 181 hiljade evra, a opština Koceljeva učestvuje sa više od 20 hiljada. dugoročni cilj ove opštine da Romi ne budu samo korisnici socijalnih pomoći, već da sami privređuju i budu poreski obveznici, da daju u budžet opštine i države, a ne da iz budžeta samo uzimaju
Nakon 18 meseci realizacije, 19. juna, završava se projekat “Inkluzija kroz podršku obrazovanju” koji je za ciljnu grupu imao romsku decu i mlade. Projekat, koji sprovodi lokalna samouprava u partnerstvu sa OŠ “Mića Stanojlović” i udruženjem građana “Centar za razvoj i demokratiju Roma Koceljeve”, vredan je nešto više od 201,5 hiljada evra. Obrazovna inkluzija Roma je postavljena kao prioritet, a članovi projektnog tima su, sumirajući rezultate, izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima.
–Najznačajniji ciljevi ovog projekta su poboljšanje kvaliteta obrazovanja i obezbeđivanje materijalnih uslova za obrazovanje romske dece kao i omogućavanje povratka u obrazovni sistem romskoj deci koja su napustila školovanje. Evropska unija je finansirala projekat sa preko 181 hiljade evra, a opština Koceljeva učestvuje sa više od 20 hiljada. Ova opština je još početkom 2007. godine integracijom predstavnika romske populacije u organe vlasti na lokalnom nivou prepoznala potrebu da kreiranjem lokalne politike pruži znatno veću podršku socijalno ugroženom romskom stanovništvu u poboljšanju njihovog položaja. U tom cilju pristupilo se donošenju planskih dugoročnih i srednjoročnih dokumenata, a takođe je realizovano nekoliko projekata- rekao je Radovan Ranisavljević, načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe u lokalnoj upravi i dodao da je najviše aktivnosti, odnosno projekata realizovano u oblasti obrazovanja i stanovanja.
–To je zato što smatramo da je osnova svega i brže rešavanje problema u drugim oblastima obrazovanje. Obezbedili smo uslove školovanja ne samo romske već i srpske dece u školi u Draginju rekonstrukcijom objekta, potpun obuhvat romske dece predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem, a smanjeno je i osipanje romske dece iz obrazovnog sistema i poboljšan uspeh. Svi učenici romske nacionalnosti imaju besplatan prevoz u osnovnu i srednju školu, kao i besplatne udžbenike i užinu - izjavio je Ranisavljević na medijskoj promociji projekta.
On je istakao da je dugoročni cilj ove opštine da Romi ne budu samo korisnici socijalnih pomoći, već da sami privređuju i budu poreski obveznici, da daju u budžet opštine i države, a ne da iz budžeta samo uzimaju.
Koceljevačka opština se nalazi u društvu manjeg broja opština u Srbiji u kojima se ovi projekti sprovode više nego uspešno. Govoreći o devetogodišnjoj saradnji sa lokalnom samoupravom Ljiljana Josić, menadžer projekta, istakla je da opština ima kvalitetan projektni tim, te da ovaj projekat pokazuje brze, dobre rezultate.
–To je ono na čemu svi mi koji se bavimo ovim poslom moramo lobirati da uđe u sistem obrazovanja. Neophodno je da ministarstvo prosvete prepozna značaj i postignute rezultate i da uđe u redovan sistem. Ono na šta sada Koceljeva stavlja akcenat je upis i završetak srednje škole Roma. Pomak je značajan već sada. Imamo trenutno 26 dece redovno u srednjoj školi, a do pre nekoliko godina bilo ih je samo sedam. Kroz projekat je u školi u Draginju kompletno renovirana sala za fizičko i svlačionice i opremljena osnovnom opremom. Takođe je projekat išao i u pravcu materijalnog obezbeđivanja dece. I mislim da je ovaj projekat zaokružio brigu o detetu kao učeniku - smatra Josić koja je ovom prilikom podsetila na gubitak značajnog člana tima, iznenada preminulog Zorana Petrovića, koji je mnogo učinio ne samo za romsko već i za neromsko stanovništvo u Draginju.
Neretko se dešavalo da prethodnih godina romska deca napuštaju školovanje već u petom razredu, da odlaze u inostranstvo pa se nakon određenog perioda ponovo vraćaju, te da se tada javljaju poteškoće u nastavku školovanja zbog propuštenog gradiva.
–Tražili smo način kako da pomognemo tim učenicima i rešenje smo videli upravo u projektnim aktivnostima. Ovaj projekat im je omogućio dodatni rad sa mentorom, sa prosvetnim radnikom u produženom boravku gde su oni kroz dodatne lekcije nadoknađivali propušteno gradivo, dolazili spremni za nastavu jer su imali pomoć u izradi domaćih zadataka. Na taj način smo ih držali u školi, smanjivao se broj izostanaka i sprečavalo njihovo osipanje zbog neuspeha. Kao rezultat koji smo postigli, a koji nismo odmah prepoznali kao cilj jeste rad na prevenciji maloletničkih brakova. Dugo godina je bila praksa da nam se učenice već u šestom-sedmom razredu udaju i prekidaju školovanje. Na ovaj način mi smo tu praksu potpuno iskorenili. Već sedam godina nismo zabeležili nijedan slučaj maloletničkog braka, što je za nas veoma značajno kao jedan od ciljeva koje projekat nije video, ali se on u međuvremenu desio - napomenula je pomoćnik direktora OŠ “Mića Stanojlović” i rukovodilac područne škole u Draginju Dragana Đurić.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa