ЛУКА ТОВАРОВИЋ, СТУДЕНТ СТОМАТОЛОШКОГ
ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

Труд се увек исплати

„Бити међу најбољим студентима града значи много само по себи, па самим тим и бити стипендиста, мада морам да признам да када учим не размишљам о стипендији већ о знању које ћу сутра моћи да применим у пракси тако да ми стипендија дође као награда за уложени труд“, истиче један од чланова недавно оформљеног Студентског савета града Шапца

  • Број 3630 (25. мај 2017.)
  • О. Гавриловић
Шапчанин Лука Товаровић, стипендиста града Шапца који је недавно постао и један од саветника градоначелника града Шапца Небојше Зеленовића, још као дечак са само десет година заволео је стоматологију. Управо та љубав допринела је да одабере студије стоматологије у Београду. Тренутно је на петој години студија са просечном оценом 9,82.
- За разлику од друге деце код које се у том периоду јавља страх од стоматолога и ординације, приступ и опхођење мог стоматолога довело је до тога да стоматолошку столицу и инструменте заволим, а не да од њих побегнем – каже Лука.
Иако је стоматологија често породични посао Лука је заобишао традицију, па је тако уместо да постане учитељ или војно лице одабрао сасвим другачији пут.
- Први сам у мојој породици који се отиснуо у ово. Не знам да ли је моје опредељење утицало на сестру, али и она је одабрала стоматологију. Најважније је да је и она заволела оно што студира – додаје Лука.
Жеља му је да након завршених студија покрене сопствену приватну праксу у којој ће пружити све услуге из домена стоматологије.
- Желео бих да се након завршетка студија посветим раду са пацијентима и стекнем што више искуства у ординацији, јер је то основа стоматологије. Наравно, желео бих да се у неком тренутку вратим и на факултет и упишем постдипломске студије. Током основних студија сам имао прилику да радим истраживања и то даје један заиста другачији поглед на ову професију.
Као будући стручњак у области стоматологије сматра да је преко потребна едукација становништва о важности здравља уста и зуба. Управо из тога је проистекла и његова прва идеја везана за новодобијену функцију саветника градоначелника Шапца.
- Намеравам да са професорима Стоматолошког факултета израдим едукативни материјал о важности и начинима очувања оралног здравља код трудница и новорођенчади.
Првобитна реакција на именовање за ову функцију изостала је јер како и сам искрено каже испрва му није била јасна будућа улога.
- Био сам потпуно збуњен, али након што нам је градоначелник објаснио своју идеју схватио сам да је то, пре свега, одлична прилика да својим суграђанима помогнем у очувању зравља зуба јер је ипак то оно за шта се школујем. Бити међу најбољим студентима града значи много само по себи, па самим тим и бити стипендиста, мада морам да признам да када учим не размишљам о стипендији већ о знању које ћу сутра моћи да применим у пракси тако да ми стипендија дође као награда за уложени труд.
Иако је размишљао о одласку из земље по завршетку факултета због чињенице да је животни стандард у земљама западне Европе знатно виши сматра да, ако се довољно бориш и трудиш успећеш где год да си.
- Верујем да се у животу труд увек исплати. Зато бих свим младима поручио да упишу оно чиме желе да се баве, јер ће им онда, бар из мог угла, студирање бити уживање, а не обавеза – поручио је Лука.